Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju na naša raspoloženja i ponašanja, pokazuju kakav je zapravo naš karakter.Svako od nas ima svoj sklop omiljenih boja. Na taj način ispoljavamo naša unutrašnja kolebanja i osjećaje koje čuvamo u sebi.

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju na naša raspoloženja i ponašanja, pokazuju kakav je zapravo naš karakter.Svako od nas ima svoj sklop omiljenih boja. Na taj način  ispoljavamo naša unutrašnja kolebanja i osjećaje koje čuvamo u sebi. Već nam je poznato da su svjetlije boje pokazatelji vedrine, topline i radosti, dok su one tamnije odraz ljutog i nečeg opasnog u nama.

Preko boja se izražavamo u raznim prilikama, situacijama i mjestima, pa žasto ne i u vlastitom domu?

Ako ste ljubitelji svjetlih i radosnih boja, pustite mašti na volju da uradi svoje. Privlače vas tamne boje, nešto mistično i neobično, iskoristite svoj um i “obojite” dnevni boravak tamnijim bojama.

Budite drugačiji!

Na kraju je bitan naš utisak i osjećaj  udobnosti u dnevnom boravku.

Iz taoizma smo naučili da postoje dva pricipa, a to su muški i ženski. Sasvim je jasno da renoviranje ili dekoracija dnevnog boravka, koji će biti u rukama ženske osobe,će se u potpunosti razlikovati od muškog načina obavljanja istog posla.

Jer, Jin tj. ženski princip koji zajedno sa muškim održava sklad svijeta, je “tamni” princip kojeg zadovoljavaju pastelne boje poput zelene i plave, dok Jang predstavlja muški princip koji se veže za pojmove duh, dobro, ljubav i svjetlo, a koji više teži ka crvenoj i žutoj, tj. “jačim bojama”.

Na koji način različita raspoloženja mogu uticati na boje našeg dnevnog boravka i kako to odnos životnih principa Jin i Jang funkcioniraju u praktičnom smislu?

Međusobno se uvjetuju: bez Jina nema Janga i obratno. Važno je da su oba neprekidno u uravnoteženom međusobnom odnosu. Ako ste tip Jang, pazite da u vašem životu ne dominira Jang jer se vaše karakteristike mogu promijeniti u razdražljivost i nesnošljivost. To možete spriječiti tako da u okolini kojom se većinu vremena krećete dominiraju boje, oblici i materijali jin. Ako ste tip Jin, vodite računa o tome da ne dominira Jin jer vas to može dovesti do otupjelosti i depresije. Svoju okolinu uređujte tako da u njoj dominira Jang.

Jin i Jang u prostoru

U pravilu je tako da prostorije koje su više Jang, dakle prostorije s više »akcije« (kuhinja, dječja soba i dnevni boravak), mogu podnijeti više jačih boja (npr. žutu, crvenu i narančastu – boje akcije). Ali pozor: te boje ne smiju dominirati. Umirite ih smirenim nijansama boja.


Prostorije koje su više Jin, prostorije opuštanja, smirivanja, odmaranja (spavaća soba, kupaonica), treba obojiti mirnijim, nenametljivim, smirujućim bojama. Vrlo ugodna je umirujuća zelena boja. Prikladna je za spavaće sobe i kupaonice. Pa ipak, u spavaćoj sobi treba biti nenametljiva, smirujuće zelena boja. I plava boja vrlo dobro pristaje Jin prostorijama. Ona simbolizira mir, introvertnost i na spavanje djeluje vrlo povoljno.

Dnevni boravak: Bez teškoća podnosi i jače nijanse crvene ili narančaste. Ipak treba paziti da ne dođe do njihove dominacije jer atmosfera prostorije tada postaje nemirna. Jake boje ukrotimo mirnijim pastelnim nijansama.

Izvor : http://colours.helios.si/cro/dodatne-informacije/boje-i-njihov-utjecaj-na-prostor/utjecaj-boja-na-raspolozenje

Pravila je dobro poznavati. Ipak, vlastiti postupci, odluke i mišljenja su neophodni i jedine bitne činjenice u svemu što se tiče naših života, pa tako i boje zidova stana u kojem živimo.. Na kraju dana sami odlučujemo kako da dizajniramo i uredimo centar našeg doma, to jeste dnevni boravak.

21
Mar

MS&WOOD posjetili učenici i profesori iz Sarajeva i švedskog grada Trönos

Fojnica, 21. mart 2019. – Učenici, profesori i direktori...

13
Jan

Zašto mladi bježe iz BiH, II dio

Ukoliko hitno ne formiramo vlade u kojima će učestvovati s...

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja