Stvari koje tinejdžeri žele da im roditelji znaju

Iako se to ponekad ne čini tako, tinejdžeri vole svoje roditelje. Duboko u sebi s njima se žele slagati i imati odnos na koji se uvijek mogu osloniti. Ipak, neke stvari koje roditelji rade znaju izludjeti djecu, pa čak i sabotirati dobar odnos.

Ne postavljajte pitanje u kojem nudite i odgovor 

Pitanja formulirana tako da u sebi sadrže i odgovor, poput 'Zar ne misliš da je ta Dora zločesta?' ili 'Zar ne misliš da bi trebala malo više učiti?' znaju izludjeti djecu. Ona se zbog toga osjećaju kao da ni sama ne znaju što trebaju učiniti ili kao da nemaju vlastito mišljenje. 

Usporedbe ih bole više nego što mislite 

Kada roditelj započne rečenicu s 'Zašto nisi više poput…', tinejdžer si automatski želi počupati kosu s glave. Bez obzira radi li se o najboljem prijatelju, rođaku ili mlađoj sestri, većina roditelja ne shvaća da se zbog takvih usporedbi tinejdžeri osjećaju loše i da im šalju poruku kako sami nisu dovoljno dobri, što u svakom slučaju narušava samopouzdanje. 

Problemi su možda isti, ali su okolnosti drugačije 

I roditelji su nekada bili tinejdžeri, iako je to teško povjerovati. Iako sve tinejdžere more slični problemi, poput zaljubljivanja, izlazaka ili pritiska u školi, roditelji moraju shvatiti da su se vremena promijenila. U školama i na fakultetima vlada veća konkurencija, a Facebook i SMS-ovi novi su oblici komuniciranja. Ne pretpostavljate da je sve isto kao kada ste vi bili tinejdžer i razgovarajte s djecom o tome što se promijenilo. 

Rizik je primamljiv 

Rizik je tinejdžerima jako privlačan, a to je i znanstveno dokazano. Istraživači sa Sveučilišta Teksas otkrili su da su tinejdžeri programirani za riskiranje. Tinejdžeri žele da roditelji toga budu svjesni kako bi ih mogli podupirati u pozitivnom preuzimanju rizika. Ekstremni sportovi, prosvjedi, odlasci u tematske parkove, sve su to pozitivne adrenalinske 'injekcije'. 

Samo zato što preokreću očima, ne znači da ne slušaju 

Tinejdžeri se često pretvaraju da ne slušaju roditelje ili da im nije stalo do onog što oni govore, ali to zapravo nije istina. Ne dopustite da vas njihovo prevrtanje očima prevari. Oni slušaju i ono što govorite znači im puno više nego što mislite. 

Odbacivanje društva jako je bolno 

Većina roditelja ne shvaća zašto je njima bitno što njihovi prijatelji misle. Dva istraživanja UCLA otkrila su da odbacivanje društva može imati učinak poput tjelesne ozljede ili glavobolje. Iz toga proizlazi da nema neke razlike između toga da vas netko udari ili izviždi. Njima odbacivanje ili neodobravanje prijatelja može biti i bolnije od udarca. Zato imajte strpljena za njihovu opsesiju prijateljima i pomozite im pronaći one dobre, kao i načine kako izbalansirati vrijeme za prijatelje i obitelj. 

Na kraju, pitajte svoje tinejdžere što oni žele da znate o njima – mogli bi vas iznenaditi.

(magazin.net.hr)

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja