A koje biljke posaditi,ovdje saznajte sve !

Niste sigurni u izboru biljaka za vaš vrt? Evo nekoliko korisnih informacija kako na jednostavan način možete uljepšati oazu vašeg mira.

Šta da posade oni koji nemaju vremena?

Ako spadate u onu skupinu ljudi koji vole biljke i uživaju u lijepom vrtu, ali nemaju vremena ili ne žele ono malo slobodnog vremena što imaju provesti u plijevljenju, orezivanju i okopavanju, onda pri oblikovanju vrta morate nabaviti biljke koje će moći prežvjeti i rasti bez puno vašeg angažmana. Izaberite stabla i grmove s lijepom korom, lišćem i/ili dojmljivom cvatnjom (Acer shirasawarum Aureum, Prunus serrulata Kanzan, Betula utilis Jaquemontii, Malus floribunda Pendula, Hydrangea quercifolia, Viburnum plicatum) ili izrazito skulpturalne forme (Taxus baccata Fastigiata, Cedrus deodara Pendula, Pseudosasa japonica, Yucca gloriosa), ali uvijek vodeći računa o uvjetima staništa u vašem vrtu. Za sušne i sunčane pozicije birajte maslinicu, kadulju i ružmarin, a za sjenovita mjesta hoste, hortenzije i puzajuću ivicu. Treba li vam penjačica, s glicinijom i lozicom uspjeh je zajamčen.

Šta mogu posaditi oni koji žele biti drukčiji od drugih?

U kontinentalnom području pravi je izbor Davidia involucrata – davidija, listopadno stablo koje cvate mnoštvom spektakularnih bijelih cvjetova, a zimi dugo zadržava plodove u obliku kuglica. Eleagnus angustifolia – maslinica, prekrasno stablo ili grm neobične srebrne boje listova i jako mirisnih cvjetova, otporan na hladnoću, sušu i posolicu. Physocarpus opulifolius Diablo – listopadni grm tamnocrvenih listova za sadnju u gredicama ili slobodnim živicama, a to je otporan grm koji dobro raste i u lošijim uvetima. Posaditi možete i Gunnera macinata – divovsku rabarbaru. To je trajnica čiji listovi dosežu veličinu i do dva metra, a sadi se uz rubove jezera jer voli vlažno tlo. Buddleja globosa – vrsta ljetnog jorgovana s neobičnim loptastim žutim cvjetovima, a kao i svi ostali kultivari ljetnog jorgovana, u vrt privlači leptire. Mačja metvica trajnica je koja ima izrazito dugo razdoblje cvatnje, a njezini brojni ljubičasti cvjetovi posebno su atraktivni ako su posađeni u većim skupinama u vrtu.

(domidizajn.jutarnji.hr)

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja