Vodič za vrtni namještaj

Evo nekoliko odgovora na pitanja koja ćete postavljati prilikom uređivanja vašeg vrta !

Koji vrtni namještaj je najizdržljiviji?
Aluminijski – jer je on najotporniji na vremenske uvjete. Danas na tržištu postoji velik izbor raličitih modela. Može biti napravljen kompletno od aluminija, u kombinaciji s drvetom, plastikom ili specijalnom tkaninom “jadrovinom”. Sigurno ćete naći nešto za svoj ukus. Prednost je što ne iziskuje nikakvo održavanje, dugovječan je i ne hrđa. Osnovna karakteristika aluminija je lakoća pa ga se lako može prenositi.

A što kažete na drvo?
Nije svako drvo isto. Naime, namještaj može biti od tvrdog (hrast, eukaliptus, tikovina) ili od mekog drveta (bor, smreka). Tvrdo drvo je otporno i dugovječnije čak i od plastike. Postoje specijalna ulja za njegu drvenog namještaja i ako ga pravilno održavate, drveni namještaj može trajati desetljećima. Naravno, u ovu raskošnu priču moramo ubaciti i jastuke od nepromočivog materijala pa će se vaš boravak otvorenom pretvoriti u p ravi užitak.

Pleteni namještaj: da ili ne?
Ako ga mislite držati vani tijekom cijele godine, onda definitivno ne, pogotovo ako planirate kupiti pleteni namještaj od prirodnih vrbinih grana. Istina, pleteni namještaj ima svoj šarm i preporučili bismo ga za zimske vrtove i natkrivene terase… Za sve vas koji želite svoj pleteni namještaj ostaviti na kiši i suncu, postoje garniture pletene od umjetnih materijala raznih boja, koji je vrlo sličan ratanu.

Kako održavati željezni vrtni namještaj?
Željezni namještaj vraća nas u prošla vremena kad se i izradi namještaja pristupalo na filigranski način. Održavanje je jednostavno: ako se pojavi hrđa, pobrusite ga i ponovno premažete. Pri kupnji obratite pažnju da je željezo pocinčano. Obojati ga možete u boju koja vam odgovara.

Koja je prednost plastičnog namještaja?
Plastični namještaj prvenstveno se lako održava – samo se obriše vlažnom krpom i već je čist i spreman za ponovno korištenje. U pravilu je prilično izdržljiv i jeftin, a prednost je golem izbor plastičnog namještaja kad su u pitanju oblici i boje. No, naravno, nije sav plastični namještaj iste kvalitete. Postoje različite vrste plastike – od one slabe i jeftine do kvalitetne, ovisno o proizvođaču… Plastika ipak nije jako udobna za dulje sjedenje, ali tu su jastuci s čijom promjenom boja i uzoraka svako ljeto vaša vrtna garnitura može izgledati drugačije.

(domidizajn.jutarnji.hr)

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja