Čišćenje mobitela kućnim sredstvima

Nismo otkrili toplu vodu kada kažemo da su se raznorazne bakterije i prljavština lijepo smjestile u vaš mobilni telefon. Ali jesmo li svjesni koliko je to prljavštine?

Slikovito rečeno – mobilni aparati često imaju 18 puta više bakterija od ručke u WC-u, i brzi potez preko telefona krajem vašeg rukava neće riješiti baš puno stvari.

Stoga, poduzmite neke od narednih koraka sredstvima koje imate u kući kako biste očistili telefon.

Prije čišćenja, obavezno isključite telefon sa vanjskog napajanja i isključite uređaj potpuno, izvadite bateriju (ako možete) i prekrijte sve otvore (za USB kabal, punjač, slušalice, i sl.) kako biste izbjegli da nanesete štetu tečnošću. Dok čistite, ključ svega je da budete nježni.

Proizvođač vašeg telefona sigurno ima vlastite savjete za čišćeje, ali mi vam donosimo 4 kućne čarolije koje mogu ukloniti prljavštinu s vašeg telefona.

1.Mekana, glatka tkanina ili krpa od mikrofibera

Ovakve krpice često dođu uz naočale, telefone i druge uređaje. Ako budete kroistili ovakvu krpicu, uklonićete masne otiske prstiju, tragove i ostale mrlje sa ekrana i trupa mobitela.

Nakvasite malo ćošak tkanine vodom. Štogod radili, ne nanosite vodu direktno na mobitel niti ga špricajte vodom – voda i telefon se ne miješaju. Lagano pređite preko telefona gore-dolje po ekranu, a zatim iskoristite suhi dio tkanine da posušite i uglancate telefon.

Ne koristite grube tkanine, peškire, papirne ubruse ili slično jer mogu da oštete i ogrebu telefon.

2.Štapići za uši (od vate)

Recite zbogom tim sitnim mrvicama i česticama prašine koje su se ugnijezdile u vaš telefon i očistite ih štapićima od vate. Tkanina od mikrofibera je sjajna, ali štapići za uši od vate su još bolji za uklanjanje prljavštine sa teže dostupnih mjesta.

Ovi štapići mogu poslužiti i kod čišćenja ulaza i otvora za USB kabal, punjač, i sl.

3.Voda i alkohol za čišćenje

Trenutno na tržištu u ponudi je veliki broj vlažnih maramica za dezinfekciju i čišćenje telefona, ali ako želite uštedjeti ovo može biti brza alternativa.

Napominjemo da Apple ne preporučuje korištenje bilo kakvihproizvoda sa alkoholom, amonijakom i drugim supstancama za čišćenje. Neki ljudi kažu da kada ih koristite u malim količinama, neće naštetiti vašem telefonu. Ovo isprobajte na vlastiti rizik.

Pripremiti mješavinu od 60% vode i 40% izopropil alkohola za čišćenje. Lagano namočite kraj krpice ovom mješavinom i ne nanosite mješavinu direktno na telefon. Ovim namočenim krajem pređite preko telefona, što će uništiti bakterije. Suhim dijelom krpice ulaštite telefon.

4.Destilovana voda i bijelo sirće/ocat

U slučaju da vam se prethodna varijanta sa alkoholom ne sviđa, probajte ovu kombinaciju:

Pripremite mješavinu od 50% destilovane vode i 50% bijelog sirćeta. Opet isti postupak – lagano namočite kraj krpice, ne nanosite direktno tečnost na telefon, nježno pređite preko telefona i uglancajte i posušite suhim dijelom.

(mashable) 

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja