Vrt na balkonu – Vaša oaza u centru grada

Ukoliko volite baštovanstvo, ne može vas sprečiti ni to što živite u stanu, zasadite povrće na terasi. Ko kaže da povrće možete gajiti samo u bašti? Za sve one rođene baštovane koji su "osuđeni" na život u stanovima, predstavljamo vrtove na terasama!

Prednosti ovih vrtova su što ćete sigurno imati dobru zemlju, odabrane sadnice, sistem dobrog zalivanja, dovoljno sunca i minimalan broj štetočina.

Na ovim malim terasama - baštama možete da zasadite začinsko bilje, jagode, šeri paradajz, ljute papričice, muskatne tikvice itd.

Nemojte se zavaravati i pomisliti da ćete uzgojiti dovoljno da ne idete na pijacu, ali možete imati onoliko koliko vam je potrebno da osvežite dnevno jelo, da okusite "plodove svog rada", da ukrasite ambijent.

Kako napraviti vrt na balkonu?

Imate dvije opcije: napraviti vertikalni vrt (za manje terase) ili nabaviti velike i duboke žardinjere koje ćete staviti uz ogradu ili zid terase.

Kada je riječ o vertikalnim vrtovima njih pravite tako što ćete nabaviti jednu metalnu policu (veoma čvrstu, možete i da je fiksirate za zid) na koju ćete slagati žardinjere, manje i veće saksije. Bitno je da polica ima kanaliće koji će voditi višak vode u oluk ili u neku kantu i na taj način sprečiti poplavu na balkonu.

Vertikalni vrtovi ili živi zidovi su veoma praktični jer štede prostor, omogućavaju vam da prirodu donesete na najviše spratove solitera, a o koristi zasađenog povrća - o njima nećemo ni da govorimo.

Jagode možete da sadite i u visećim saksijama koje ćete okačiti na plafon terase.

Ukoliko se odlučite za klasične žardinjere koje će stajati uz ograde bitno je da izaberete pravu mješavinu komposta koja će biti dovoljno propusna, a ne previše da biljke morate polivati svaki dan.

Ako je moguće, posude svakih nekoliko dana malo okrenite, da bi biljke dobile svjetlosti sa svih strana, i rasle ravnomjerno.

Većina začinskih biljaka i lisnatog povrća uspješno raste u plitkim posudama. Za korjenasto povrće su potrebne posude široke, od 15 do 30 cm, i duboke oko 20 cm. Da ne bi došlo do prevelike vlažnosti supstrata potrebna je i dobra drenaža u posudi. Nije poželjno da se koriste tamno obojene posude, jer previše upijaju toplotu, čime i oštećuju biljke.

Ne treba dopustiti da se zemlja osuši. Povrće u posudama treba da se zalijeva redovno, a kada je vruće svakodnevno.

Da bi se povrće sa vrežama, kao što su tikvice i krastavac, dobro razvilo treba da mu se obezbijede merdevinice ili pritke.

U jednu veću posudu može da se posadi ili posije nekoliko vrsta povrća. Međutim, ne treba da se prenatrpa, jer će biljke jedna drugu "ugušiti".

Na terasi ili balkonu mogu da se kombinuju biljke koje ne rastu u isto vrijeme, nemaju istu visinu i vrijeme dozrijevanja plodova. Takođe, povrće može da se kombinuje sa začinskim biljkama ili cvijećem. Tako se stvaraju zanimljive kolorističke, a često i mirisne kombinacije.

(stil.kurir-info.rs)

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja