Juli je mjesec lubenice

Osvježava li išta kao lubenica?! Nismo sigurni je li više uživamo u osvježavajućem slatkom okusu ili nam je privlačnija kombinacija jarkih boja na tanjiru.

Osvježava li išta kao lubenica?! Nismo sigurni je li više uživamo u osvježavajućem slatkom okusu ili nam je privlačnija kombinacija jarkih boja na tanjiru.

Međutim, činjenica je da lubenica ima više od okusa: posjeduje i određene beneficije po zdravlje. Po porciji ima 46 kalorija i nudi 20% dnevnih potreba vitamina C i 17% vitamina A. Osim toga, sadrži i vlakna, bitna za digestivni trakt, i kalij, koji stabilizuje krvni pritisak.

U čast lubenici, juli je proglašen međunarodnim mjesecom lubenice! Donosimo vam činjenice koje potvrđuju tu njenu slavu:

U jednoj porciji sadrži više likopena nego porcija svježeg paradajza. To je bitno jer likopen djeluje kao antioksidant, zaustavlja slobodne radikale od uništavanja vaših ćelija i imuniteta. Postoje čak i isrtaživanja koja kažu da likopen, kojeg najčešće nalazimo u crvenom voću, može pomoći u borbi protiv srčanih oboljenja i nekoliko vrsta raka. Stručnjaci savjetuju da držite ovo voće na sobnoj temperaturi prije rezanja, ako želite izvući maksimum antioksidant djelovanja.

                                               

Ako pijete sok od lubenice, može pomoći vašim mišićima nakon naporne tjelovježbe, jer olakšava bol u mišićima. Da biste izbjegli upale, dobro ga je piti prije treninga. Ovo se povezuje sa citrulinom, koji poboljšava i funkciju arterija i reguliše nizak krvni pritisak.

Dobra stvar lubenice je što je ona u isto vrijeme i voće i povrće.  Kao i većina voća, sije se u vidu sjemenki i ima sladak okus. Ali možemo je lahko svrstati zajedno sa tikvom, krastavcem, u porodicu povrća zvanu Cucurbitaceae. Stoga se navodi, da nema razloga da se ijedan dio baci i ne iskoristi.

Ono što je najviše očigledno je postotak vode koji sadrži lubenica (čak 91,5%) i moć hidratacije koju posjeduje. Ako smo svjesni štetnosti dehidratacije, koja utječe na koncentraciju, raspoloženje i izaziva umor, onda shvatamo i prednosti konzumiranja lubenice.

Možda niste znali, ali postoji žuta varijacija lubenice, sa žutom nutrinom, i koja je još slađa. Stvar je da su skoro identične spolja, tako da pažljivo trebate čitate natpise u supermarketu da se ne biste prevarili. 

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja