Čišćenje kaveza za ptice

Kada je riječ o čišćenju, najbolje se držati neke rutine. Naravno, bilo bi ljepše kada biste pticu mogli naučiti da svoju nuždu obavi uvijek na istom mjestu poput psa ili mačke, ali uz malo truda, nećete niti oko ptice imati puno brige, čak i ako vam to ne uspije. Uz raspored što treba raditi svakodnevno, na tjednoj i mjesečnoj bazi - vrlo brzo sve to prelazi u rutinu i naviku.

Neki iskusni treneri čak i nimfe uspiju natjerati da nuždu vrše samo na papir, ali to zahtijeva vrlo pitomu pticu, koja i inače ima treninga sa strane. Ipak je za pticu i za vas jednostavnije držati se nekih pravila, koja će vam olakšati život. Prvo pravilo koje tu možemo spomenuti je da promatrate svoju pticu. Kada naučite koja su joj najdraža mjesta, njih osigurajte papirom. Papir možete samo posložiti ili lagano pričvrstiti selotejpom, i tako će određena područja npr. na ormaru ili policama, biti osigurana od tih nezgodnih tragova. Također, ako vaša ptica sjedi na rubu ormara ili na vratima, možete i tamo na podu postaviti malo papira. Ta metoda je najpogodnija, jer je dovoljno svakih nekoliko dana/tjedana zamijeniti papir.

Što se ostalog čišćenja tiče, bitno je znati da ne smijete koristiti deterdžente i sredstva za dezinfekciju. Sva ta sredstva mogu i u najmanjim tragovima jako naškoditi malom ptičjem organizmu, stoga ih treba izbjegavati. Jedini slučaj kada smijete i trebate koristiti dezinfekcijsko sredstvo je kada je jedna od vaših ptica bolesna. Inače, znači u slučaju zdravih ptica, dovoljno je za čišćenje koristiti vodu koja je topla od 55°C na više ("vruća voda"), te dobro oribati sve dijelove kaveza. Kako bi sami stvorili neku vrstu rutine za čišćenje, možda vam pomogne ovaj okvirni plan:

Svakodnevno:
 Sa dna kaveza ukloniti najveće hrpice izmeta, te bilo kakve ostatke voća i povrća. Također, zgodno je pobrisati i počistiti i oko kaveza i igrališta, ovisno o tome koliko je papiga bila aktivna. Ako je  potrebno, u kavez treba dodati i svježeg pijeska za ptice, a ako se koristi papir treba staviti novi papir. 
 Ujutro izvaditi sve hranilice, oprati ih vrućom vodom, napuniti svježom hranom. Obavezno dati svježe vode, pri tome i pojilicu treba oprati pod vrućom vodom. 
 Poslijepodne treba provjeriti da li u hranilicama ima dovoljno hrane, te da li je hrana onečišćena izmetom. Odstraniti prazne ljuskice sjemenki, a posudicu oprati vrućom vodom ako je hrana bila  onečišćena. Obavezno barem jednom dnevno mijenjati vodu, kada je vruće i češće (3 do 4 puta dnevno), pri tome pojilicu oprati vrućom vodom. 
 Provjeriti da li su grane i igračke čiste, ako su onečišćena izmetom obavezno obrisati ili oprati pod vrućom vodom.

Svakih tjedan-dva:
 Ladicu za pijesak i donji plastični dio kaveza isprati toplom vodom i detaljno osušiti. Pri tome pažljivo isprati i sve kutove, jer se u njima najradije kriju bakterije i gljivice. 
 Sve igračke i predmete za zabavu treba izvaditi, te detaljno oprati i izribati pod vrućom vodom, te pažljivo osušiti.

Jednom mjesečno:
 Isprazniti cijeli kavez i isprati i izribati metalni dio vrućom vodom (u kadi). Nakon toga detaljno obrisati čistom suhom krpom. 
 Grane i grančice koje su previše izgrižene treba ukloniti, te zamijeniti novima. Nove grane trebaju biti dobro izribane pod vrućom vodom i dobro osušene.

Sve u svemu, i nije previše posla, zar ne? Još jednom ponavljam, ne smije se koristiti deterdžente i dezinfekcijska sredstva, dovoljna je voda koja ima 55°C ili više.

(papigice.net)

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja