Student koji je napravio 3D printer za diplomski u čast ocu

Razgovarala: Amina Šljivo

Nakon što čujete da godišnje stotine mladih napusti BiH u potrazi za svojim mjestom pod suncem, priča o momku koji se iz Norveške doselio u BiH vam ulije nadu i elan. Amar Jaganjac je diplomirani student Elektrotehnike na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) i za diplomski rad je koncipirao 3D printer.

 Imao je svega dva mjeseca kada su ga doslovno iznijeli iz ove države i odselio se u Norvešku, te se nakon 15 godina vratio u Sarajevo i odlučio završiti srednju školu i fakultet upravo u ovom gradu.

Sreća da jeste, jer je Amar jedan od onih za koje kažemo 'ponos i dika'. Prije nekoliko sedmica je diplomirao na IUS-u i bio je prilično maštovit pri odabiru projekta ideje. Naime ideja za rad ima i sentimentalnu vrijednost za Amara:

'Ideju za 3-D printer sam dobio razgovarajući sa rahmetli ocem, koji je također bio inžinjer elektrotehnike. Imali smo veliku želju da napravimo jedan zajedno prije nego se razbolio, ali nažalost nikad nismo uspjeli realizirati našu ideju. Stoga sam se odlučio da za svoj diplomski rad napravim upravo našu zajedničku želju u čast njemu.
3-D printer funkcioniše na principu aditivne proizvodnje. Dakle, direktno se prenosi 3-D objekat sa računara na 3-D printer koji se preradi u softveru koji izreže dati objekat na određene dijelove. Nakon toga uređaj stavlja sloj po sloj istopljene plastike da formira figuru koja je na kompujteru. Tako se na kraju iz elektronske forme dobije realan objekat.'

Okolina ga je podržavala, pogotovo mentor prof.dr.Migdat Hodžić, a čak je dobio i ponude za realizaciju u komercijalne svrhe. ' Pomogle su mi firme Elektronika d.o.o. i Termomatik d.o.o. sa konstrucijom mašine i ekonomskom podrškom', naglasio je Amar.

Slične projekte nije prije radio, a za ubuduće ima neke ideje. Još uvijek ne zna gdje će nastaviti studije, a mi se nadamo da ovakav potencijal ostaje u našoj državi.

Ono što nas je posebno oduševilo je Amarov optimizam i ljubav prema domovini. Vršnjacima, a i svima drugima je poručio: 'Prije svega ustrajte prilikom ostvarenja svojih ciljeva i snova, samo vi sami sebi možete postaviti granicu. Imajte samopouzdanja, vjerujte u svoje sposobnosti. Čuvajte i njegujte svoje najbliže, pomozite onome kome treba pomoć kada god ste u mogućnosti. Vaša sloboda dolazi tako što ćete uzeti svoje vrijeme u svoje ruke, jer vaše vrijeme je sada.'

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja