Chrome je neprijatelj Vaše baterije

Forbes je objavio da korisnici koji preferiraju pretraživač Google Chrome, nepovratno uništavaju svoje baterije na kompjuterima. Problem leži u 'system clock tick rate'.

Postavljeno je da je 'tick rate' Windows računara na 15.625 miliseundi, što znači da se procesor 'budi' i traži posao 64 puta u sekundi. Ali, pokrećući Chrome resetirate 'tick rate' na 1 milisekundu, što znači da se sada procesor 'budi' i radi 100 puta u sekundi.

Ian Morris objašnjava: zašto je uopće bitan 'clock tick'? Na OS poput Windowsa, događaji su obično postavljeni na intervale. Da bi sačuvoa energiju, procesor spava kada ničemu nije potrebna pažnja, i budi u predodređenom intervalu. Chrome utječe na ovaj interval, tako da se budi češće nego inače tj.češće provjerava naredbe i događaje.

Prema navodima Microsoftu, takva drastična promjena u sistemu može da poveća potražnju za energijom za 25%, a taj teret nosi baterija vašeg laptopa.

Nimalo popularni Internet explorer je ustvari prijateljski raspoložen prema sistemu, i ne uzrokuje ovakve promjene.  Stoga, jedino rješenje za ovaj problem je da pređete na Internet explorer ili Firefox.

Morris poziva one koji žele da Google uradi nešto po ovom pitanju da označe ovaj problem u Google-ovom sistemu za praćenje kvarova. Kliknite na sljedeći link: https://code.google.com/p/chromium/issues/detail?id=153139 , a onda označite zvjezdicu pored riječi : Issue u lijevom uglu.

(businessinsider)

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja