Začinsko bilje za ukusniju trpezu i mirisnu kuhinju

Ako u svoju kuhinju uvrstite svježe umjesto sušenog začinskog bilja, poželjećete da svaku od tih divnih mirisnih biljaka imate pri ruci uvijek. Piletina više neće biti samo piletina.

Za uzgoj ovih biljaka nije potreban ni veliki vrt, a ni previše vremena. Poredajte saksije na mjesto sa najviše svjetlosti i – voila! Naravno, u slučaju da imate vrt, začinske biljke možete posaditi u samom rubu vašeg vrta.

Peršun, ružmarin, kopar, bosiljak,vlasac, majčina dušica...

Peršun možda i ponajviše koristimo u našoj kuhinji. Dovoljno je aromatičan i odgovara kuhinji našeg podneblja u skoro svim jelima. Peršunu ne treba puno mjesta, i sije se u proljeće, čim je tlo iole suho. U slučaju da ga uzgajate u vrtu,treba posipati organskim gnojivomi mijenjati mu mjesto sadnje svake godine.

Kopar je biljka zanimljivog, oporog mirisa i okusa, sa eteričnim uljima. Sije se od aprila, i potrebno ga je sijati svaki mjesec iznova, ne pregusto i možete ga posijati po cijeloj bašči. A koristiti ga možete  u salatama, umacima, mesu.

Pica, paradajz, mocarela i bosiljak! Ima li išta bolje od kombinacije apradajza i bosiljka. Aromatična biljka divnog mirisa, kojoj treba mnogo sunca i mnogo vode.

Vlasac je zelena biljka, za koju neki kažu divlji bijeli luk. Ide sjajno na hljebu uz mliječne namaze. Koristi se dok je svjež, a sije se kao sadnica od aprila do juna.

Kadulja ima drvenastu stabljiku i raste u vrtovima. Treba odrezati vrhove u proljeće, a dodaje se kao zašin, najčešće mesu (ponajbolje janjetini). 

Majčinu dušicu ne morate koristiti samo kao čaj, već pri pripremi jela sa povrćem, ribom ili mesom.

A ružmarin vas neće samo podjsetiti na more, već je sjajan dodatak raznim umacima,marinadama i juhama.

Metvica naraste 30 do 80 cm u visinu i pruža brojne podzemne i nadzemne izdanke koji se lako ukorijene. Osjetljiva je na sušu i niske temperature, ali će vrlo dobro uspijevati i u malo većem loncu na vašem balkonu gdje može i prezimiti. Listovi metvice imaju karakterističan ugodan miris i osvježavajući okus. Kao začin koriste se svježi listići. U jelo se stavlja neposredno pred kraj kuhanja. 

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja