Vertikalni vrtovi u realizaciji sarajevskog studenta

Razgovarala: Amina Šljivo

Nastavljamo našu rubriku sa još jednom mladom i uspješnom osobom, ovaj put budućim arhitektom. Muhamed Bjelić će uskoro diplomirati na Arhitekturi pri International Burch University, i na nedavno održanom takmičenju 'Moja uspješna ideja', predstavio je koncept vertikalnih vrtova, za koje postoji veliki interes.

Pretpostavljam da arhitekti (sadašnji i oni koji tek peku zanat) po nahođenju sve oko sebe posmatraju kroz vizuru: 'a kako bi se ovo moglo poboljšati'? Kako je priroda i zelenilo odmor za tijelo i dušu, Muhamed je koncipirao vrt koji dovedete sebi u prostor gdje želite. Na pitanje šta su to 'zeleni zidovi' Muhamed je objasnio:

' To je struktura koja se sastoji iz konstruktivnog dijela i sloja biljaka, gdje se konstrukcija postavlja na postojeći ili novomontirani zid, pa potom prekriva odgovarajućim slojem biljaka. Kako sam u procesu istraživanja razgovarao i sa inženjerima poljoprivrede i šumarstva, odlučio sam proširiti ideju uključujući hidroponijski uzgoj biljaka (uzgoj biljaka bez zemljišta). Na kraju je to jedna jako lijepa osnova za veoma širok spektar ispoljavanja kreativnosti na način koji je veoma zdrav za ljude i okoliš.'

Ova ideja je nastala zahvaljujući takmičenju 'Moja uspješna ideja' održanom na International Burch University. U posljednjih nekoliko godina, počelo je da se prakticira organizovanje takmičenja u razvijanju ideja i motiviranju start-up business-a.  Tokom perioda koji su organizatori dali za razvijanje ideje, također su obezbijedili i kvalitetne predavače, te ih podučili procesu izrade biznis plana.

' Tokom predavanja imali smo priliku da podijelimo ideje i da čujemo mnogo različitih i veoma dobrih ideja iz raznih struka. Bilo je ideja za organsku proizvodnju hrane, sokova, proizvodnja kolača, otvaranje ugostiteljskih objekata i posebno zanimljivih ideja iz svijeta informatike i elektrotehnike. ', rekao je za naš portal Muhamed.

Sredstva za realizaciju nema, ali je dobio obećanje od Burch Univerziteta da će mu pomoći, kao i ponudu za saradnju od jedne od vodećih firmi u svijetu za izgradnju zelenih zidova iz Hong Konga. Muhamed kaže da su reakcije pozitivne:' S obzirom da je ideja zanimljiva, a u isto vrijeme i jako zdrava za okoliš, ideja budi zainteresovanost kod većine ljudi koji se upoznaju s njom.'

Kaže da za budućnost, pored ove ideje, ima planove vezane za arhitekturu, a trenutno učestvuje i na takmičenju u okviru BIZOO Akcelerator Programa. Vjerujemo u Muhamedov uspjeh, a kada sutra budete sjedili u bašti kafića okruženi vertikalnim vrtom, lješkarili ne radeći ništa, i čuli da se Muhamed proslavio, sjetite se koliko je radio i trudio se, samoinicijativno, da bi dostigao svoj maksimum. I recite 'Svaka čast', bez zajedljivosti, komentara o 'guranju' i 'štelama' i priča o lošoj situaciji.

 

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja