Decoupage, vještina ukrašavanja

Decoupage dolazi od francuske riječi decouper što zapravo u prijevodu znači postupak izrezivanja. Kad bi se išlo dublje u samu analizu ove riječi, a ujedno i samog izraza, decoupage bi se moglo objasniti kao izrezivanje raznih motiva, slika ili likova na raznim predmetima.

Počeci ove zanimljive tehnike datiraju već iz 12. stoljeća kad se pojavila u Aziji, točnije u Kini. Nije se odmah proširila i postala popularna, već su je proslavili francuski umjetnici u 17. stoljeću. Kasnije su je koristili u Veneciji za oslikavanje namještaja proizvedenog u zemljama Jugoistočne Azije.

Tehnika se sastoji u izrezivanju motiva, sličica i modela koji se zatim lijepe na različite predmete. Uz malo truda i vježbe mogu se napraviti predivne kreacije. Decoupage je odlična razonoda i hobi, a ujedno razvija koncentraciju i rad moždanih stanica.

Ovom su se aktivnošću bavili gotovo svi, niže i više klase društva, od obrtnika do visokog plemstva. Plemkinje su najčešće izrađivale vlastite predmete od kojih su mnogi danas sačuvani u muzejima.

Decoupage se može koristiti kod svih vrsta predmeta, od šalica, čaša, namještaja do najpoznatijih salveta. Neki se motivi slikaju, drugi uzimaju iz časopisa, novina, starih knjiga. Mogu se i printati kod čega je potrebno paziti da se boja ne bi razlila iz okvira.

Pribor koji je potreban za ovu tehniku ukrašavanja je kvalitetan lak, lijepilo, akrilne, odnosno ukrasne boje, izrezani motivi i poseban lak za završni sloj. Svaki od ovih predmeta jednako je potreban jer inače ishod neće biti savršen. Predmeti koji se ukrašavaju mogu biti od različitih materijala, plastike, stakla, drva i slično.

Sam postupak nije kompliciran, samo zahtijeva mnogo vježbe i koncentracije. Najprije je potrebno mjesto na koje želite zalijepiti izrezan motiv dobro očistiti. Zatim nanijeti lijepilo, tek toliko da pokrije cijelu površinu veličine motiva. Nakon što zalijepite motiv, preko njega još jednom trebate nanijeti lijepilo. Na kraju cijeli nalijepljen motiv premažite lakom.

(savjetnica.com)

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja