Jeste li znali evo koji je najbolji položaj za spavanje

Iskrivljenost vrata, kralješnice ili drugih dijelova tijela mogu izazvati niz neugodnih emocija poput, stresa, napetosti, a koji onda dakako utječu na funkcionalnost idućeg dana. Mnogi podcjenjuju utjecaj položaja spavanja, na fizičko, kao i psihičko zdravlje. U tekstu donosimo nekoliko položaja spavanja, s objašnjenjima njihovih prednosti i mana.

Način kako spavamo može imati izravni utjecaj na naše sutrašnje raspoloženje i fizičku gipkost, ali i malo dugosežnije prednosti i posljedice. Mnogi podcjenjuju utjecaj pozicije spavanja na fizičko, ali i psihičko zdravlje. Teško je odrediti jedan položaj koji bi bio odgovarajući svim ljudima, ali donosimo prednosti i mane nekoliko osnovnih pozicija u krevetu.

Bok, fetalni položaj

Spavate li na boku, u položaju fetusa, smanjujete pritisak na vaša leđa pa je stoga važno postaviti jastuk tako da glava bude u neutralnom položaju, koji neće utjecati na položaj tijela. Ovaj položaj može onemogućiti duboko disanje, ali je koristan za osobe koje hrču, ali i žene u drugom stanju.

Spavanje na trbuhu

Ako imate bolove u donjem dijelu leđa, spavanje na trbuhu može vam itekako prijati. Međutim ovaj položaj ima nekolicinu loših strana. Može vam spljoštiti prirodnu liniju donjeg dijela leđa, a spavanjem na trbuhu stvarate i nepotreban pritisak na živce.

Ovakav položaj može biti blagonaklon za probavu, ali ako ne uspijevate disati kroz jastuk, položaj će uzrokovati rotaciju glave, a time i pritisak na vrat.

Spavanje na leđima

Ovakva pozicija je izvrsna za položaj unutarnjih organa tijekom noći, a dobro balansira težinu tijela, pritom onemogućavajući bolove u leđima i vratu.

No, ako ste od onih koji spavaju na leđima, dobro bi bilo staviti jastuk pod koljena, kako bi kralješnica bila u ispravnom položaju.

Osobe koje hrču, u ovoj poziciji će taj problem dodatno intenzivirati. Ako ste među ‘hrkačima’, bolje bi bilo da pokušate spavati na boku.

(Magazin.ba)

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja