5 najvećih grešaka koje pravite kada perete farmerke

Neki tvrde da ne bi trebalo prati farmerke u mašini, a većina nas to čini bar jednom nedjeljno i pere ih sa ostalom odjećom. Da bi vam farmerke od plavog ili crnog teksasa duže izgledale kao nove, pobrinite se da izbjegnete greške zbog kojih ćete uništiti boju.

1) NE OKREĆETE IH NAOPAKO

Bez obzira na program pranja koji ste izabrali, pranje i sušenje je štetno za boju. Kako biste smanjili ispiranje boje, okrenite farmerke naopako prije nego što ih stavite na pranje i sušenje. Takođe, zakopčajte sve dugmiće i rajsfešluse na njima.

 

2) STAVLJATE PREVIŠE ODJEĆE U MAŠINU

Što više odjeće stavite u mašinu za veš, to će prije biti gotovi, ali će samim tim i boja na vašim farmerkama patiti. Bez prostora za kretanje, mogu se zakačiti nitne, a šavovi mogu da popucaju. Odjeća bi trebala da kruži i da se prevrće slobodno kako bi se mogla temeljno očistiti i osušiti, da ne bi izašla iz mašine kao zgužvana krpa.

 

3) BIRATE POGREŠAN PROGRAM PRANJA

Ako želite da vam farmerke dugo izgledaju kao nove, onda bi trebalo da birate slabiji  ciklus pranja i sušenja odjeće. Ručno pranje i sušenje na vazduhu je najpoželjnije, ali iziskuje mnogo vremena i truda. Osim ako vam farmerke nisu jako prljave, najbolje bi bilo da ih perete u hladnoj vodi. Izaberite neki od slabijih programa i sušite ih na nižim temperaturama, ako imate mašinu za sušenje veša.

 

4) NE KORISTITE DOBAR DETERDŽENT

Posebni deterdženti napravljeni specijalno za tamni veš zaista djeluju. Imaju u sebi sastojke koji zadržavaju boju i uklanjaju hlor iz vode koji može da je izblijedi. Ako želite da zadržite boju tamnih farmerki, isplati se da uložite u takve deterdžente.

 

5) PREDUGO IH OSTAVLJATE U MAŠINI ZA SUŠENJE

Ako se predugo ostavi u mašini za sušenje veša. tkanina će se skupiti i, takoreći, spržiti. Sve tkanine, a posebno teksas, poželjno je izvaditi iz mašine za sušenje veša dok su još blago vlažne. Jednostavno ih opeglajte i ostavite da se do kraja suše na vazduhu. Ako i nakon pranja i sušenja na nižim temperautrama vidite ostatke boje na filteru mašine za sušenje, najbolje bi bilo da probate da je potpuno izbjegavate.

(zena.blic.rs)

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja