Deset stvari koje nas uče u školi, a zapravo nisu tačne

Iako sistem obrazovanja često ima neke malverzacije i pogrešne činjenice, postoji nekoliko tačaka koje se protežu već dugi niz godina a nemaju potvrdu u nauci ili historiji. Top deset takvih “laži” slijedi.

1. Ne postoji gravitacija u svemiru – Iako slabija, gravitacije itekako ima i razlog je što Mjesec ostaje u orbiti. Objekti koji izgledaju kao u bestežinskom stanju su zapravo u stanju slobodnog pada.

2. Dijamanti se formiraju od kompresovanog uglja – Ugljik zatvoren u jezgri Zemlje prilikom njenog formiranja je vjerovatni razlog. Većina dijamanata je starija od biljaka koje su i formirale ugalj.

3. Thomas Edison je izumio sijalicu – Edison je zapravo kupio patent Heinricha Gabela za usijanu sijalicu i to od njegove udovice. 22 druga naučnika su eksperimentirali sa sijalicom, uključujući Nikolu Teslu.

4. Van Gogh je odsjekao dio uha kao posljedica mentalnog oboljenja – Kolega umjetnik Paul Gauguin je zapravo to učinio i to tokom jednog sukoba sa Van Goghom. Priča o tome da je Van Gogh to učinio je procurila nakon smrti poznatog umjetnika, jer su se obojica zavjetovali na šutnju.

5. Kameleon se skriva promjenom boje da bi se stopio sa okruženjem – Promjena boje je metod prepoznavanja prijetnje ili metod za parenje. Promjena boje također se veže za apsorpciju temperature, gdje tamnije boje privlače više topline.

6. Kolumbo je dokazao da je Zemlja okrugla – Starogrčki matematičari su otkrili da je Zemlja okrugla prije više od 2000 godina. Kolumbo također nije otkrio Ameriku, bio je to viking Leif Erikson 1000. godine.

7. Na jeziku postoje receptori za slatko, slano, gorko i ljuto – Cijela površina jezika jednako utvrđuje ove komponente. Postoji i i peti ukus Umami, koji je ukus glutamina.

8. Abraham Lincoln je bio strogo protiv ropstva – 1862 je rekao: Kad bi mogao spasiti cijeli jug,  a da ne oslobodim nijednog roba, učinio bih to. Tvrdnja da je govorio da svi robovi moraju biti slobodni je korištena mahom od država Konfederacije.

9. Isak Njutn je otkrio gravitaciju nakon što mu je jabuka pala na glavu – Zapravo je Njutn posvjedočio prikazu jabuke kako pada s drveta na tlo. Već je ranije ustanovio da nema micanja tijela bez neke sile da ih gura.

10. Čimpanze su preci ljudskog roda – Iako imamo zajedničkog pretka,  ali se ta vrsta razvila  u dva različita smjera.  Rastanak vrsta je uslijedio prije više od šest miliona godina.

(sigma.ba)

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja