Naučite djecu da budu zahvalna

„Današnja djeca imaju sve, a ne znaju to cijeniti“ – često se čuju odrasli kako govore. Pritom dodaju kako su oni, kada su bili u njihovim godinama, nisu imali ni približno toliko igračaka, knjiga, odjeće, a da ne spominjemo računala, mobitele i virtualne igrice, a bili su znatno zahvalniji. Želite li da vaša djeca ne uzimaju stvari zdravo za gotovo, već razviju osjećaj zahvalnosti, pročitajte ovih nekoliko savjeta.

Učinite manje s više

Kada djeca (i odrasli) očekuju kraljevski tretman, kao na primjer da im se ispunjava svaka želja, da ih vozite po gradu, zabavljate i hranite njihovom omiljenom hranom - oni to uzimaju zdravo za gotovo. Ima li tome lijeka? Izaberite nešto bez čega će cijela porodica biti sedam dana ili jedan mjesec. Na primjer, ne jedite u restoranu, isključite nepotrebne uređaje ili se vozite biciklom na odredište umjesto automobilom. Takve promjene možda neće uvijek biti ugodne ali će pomoći cijeloj porodici da shvate koliko je dobro što imaju te pogodnosti.

Razvijajte pozitivno razmišljanje

Činjenica je da je većina naših problema zapravo smiješna. ("O, ne, moja omiljena trenerka je u pranju i sad moram obući onu groznu koja mi je preširoka"!") Djeca trebaju naučiti da je, čak i kada se suoče s poteškoćama, i dalje prilično dobro. Sljedeći put kad se dijete požali na nešto, preokrenite njegovo gunđanje u zahvalnost tako što ćete ga potaknuti da vidi dobru stranu problematične situacije. Ako morate dugo čekati u redu na kasi u prodavnici, recite: "Barem smo kupili sve što nam treba za sedam dana i sad smo mirni do idućeg vikenda." Ako vas kiša potjera kući s izleta, recite: "Dobro je što imamo topli, suhi dom u koji se možemo vratiti." Nemojte od toga napraviti predavanje, samo im stavite "bubicu u uho" da u svakoj situaciji ima nečega dobrog na čemu mogu biti zahvalni.

Zahvalite naglas

Ako želite da vaša djeca razviju osjećaj zahvalnosti, vi im morate biti najbolji primjer. Iskreno zahvaliti svakome - od prodavca koji vam je pomogao pronaći željeni proizvod, do komšije koja vas je obavijestio da se vaš korov proširio na njen vrt. Uzdignite zahvalnost na višu razinu tako što ćete reći: "Puno vam hvala što ste mi pomogli naći ovaj šampon!" Neka vam bude navika da zahvaljujete onima koji vas uslužuju, izrecite koliko ste zahvalni za pozitivne događaje u životu i ne zaboravite zahvaliti članovima porodice na sitnim gestama ljubaznosti i pomoći. Kada vaša djeca shvate kako zahvalnost djeluje i koliko je lijepo čuti čarobno "hvala", i njima će to postati prirodno.

Neka vam zahvalnost bude rutina

Istraživanja stalno pokazuju da su ljudi, koji su zahvalni – najsretniji. Unesite tu istinu za stol tijekom jela, kod uspavljivanja djeteta ili u bilo koju drugu svakodnevnu situaciju. Naglas recite na čemu ste zahvalni. Ili napravite staklenku zahvalnosti i ispunite je porukama o tome koga i šta cijenite. Stariju djecu ohrabrite da tijekom sedmice fotografiraju stvari na kojima su zahvalni i podijele ih s vama za ručkom. Živimo u kulturi obilja, stoga je istinski važno zahvalnost učiniti dijelom dnevne rutine.

Izvor: Roditelji.hr

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja