Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon svega što nam se u toku dana događalo. Utočište, mir, sloboda i sigurnost, prvi su osjećaji koji nam naviru pri pomisli na našu dnevnu sobu. Tu je i feng shui, koji nam pomaže da se lakše “razumijemo” sa našom dnevnom sobom.

Dnevna soba zapravo predstavlja ključnu prostoriju našeg doma, gdje se odvijaju svi razgovori i relaksirajući momenti tokom napornih radnih dana.

Većina ukućana u mnogim slučajevima provodi slobodno vrijeme u dnevnoj sobi. Glavni pokazatelj tome jesteTV koji je dostupan uglavnom u svim domovima. U najvećem broju sluajeva, TV prijemnik se nalazi upravo u dnevnoj sobi.

Nekada je, a u mnogim slučajevim i danas, kamin bio jasan pokazatelj tople i nenadmavise prostorije u koju bi se kompletna porodica nakon teškog dana okupila.

Razgovori, odmor, dogovori za idući dan, posjete prijatelja, drijemanje u fotolji, i još million drugih stvari nam se dešavaju upravo u dnevnoj sobi.

Dnevna soba je središte doma. Međutim, da li našem središtvu poklanjamo dovoljno pažnje?

Ako uspijemo kvalitetno urediti svoj dom, ujedno cemo uspjeti i kvalitetno živjeti. Načini sa kojima se obhodimo prema namještaju, rasporedu u kući i kućnim prostorijama, zapravo će odrediti i način našeg kontinuiranog procesa življenja u tom domu. Jedna od važnih stvari jeste kupovina namjesštaja i lokacija našeg dnevnog boravka, koja bi po mogućnosti trebala biti lahko pristupačna i komunikacijski dostupna za svaku osobu koja živi u takvom stanu.

Feng shui u dnevnoj sobi
Najrasprostranjeniji raspored nameštaja kod nas je da kreveti, garniture budu postavljene tik uza zid što je veoma nepovoljno jer blokira protok najpoželjnije “či” energije (http://sh.wikipedia.org/wiki/Qi) kroz ovu prostoriju u kojoj bi trebalo da je bude u izobilju jer je upravo dnevna soba, pored trpezarije jedina prostorija u kojoj ukućani borave duži vremenski period zajedno razmjenjujući mišljenja, iskustva, a ujedno i produbljuju osjećaj privrženosti. Najbolje je da namještaj u dnevnoj sobi bude najmanje deset cantimetara odmaknut od zidova, u obliku kruga i ili elipse sa stočićem na sredini. Također nikako ne treba stavljati dijelove namještaja koj služe za sjedenje (kauč, fotelje) tako da kad sedite leđima budete okrenuti ka prozoru. Iza vaših ledja najpovoljnije je da se nalazi zid da biste imali osjećaj sigurnosti dok uživate u porodičnoj idili. Zavjese na prozorima bi trebale da budu preko cijelog prozora i neprovidne kada se gleda spolja ka unutra (ukoliko živimo ili nam se dnevna soba nalazi na nižem spratu). Poželjno je držati slike u sjeverozapadnom dijelu prostorije na kojima su svi ukućani zajedno jer tako dodatno produbljujemo osjećaj povezanosti ukućana, a ujedno aktiviramo sektor porodice. Biljkama bi trebali da pokrijemo prazne uglove i naravno osvijetlimo dnevnu sobu raznim lampama, lusterima maksimalno koliko nam to uslovi dozvoljavaju.

Dalje, da li preferirate dnevni boravak u blizi kuhinje ili čak dječije sobe je vaš slobodni izbor.Najugodniji položaj dnevnog boravka je veza sa dvorištem i čistim zrakom, da se, sa jedne strane, odmarate uz omiljenu emisiju ili film, a sa druge strane pratite sigurnost svoje djece koja se zabavljaju i igraju u dvorištu. Jedna od dnevnih zanimljivosti u središtu vašeg doma jesu informacije i interesantne priče sa posla, iz škole, svakodnevni događaji koji će nasmijati cijelu porodicu. Druženje sa prijateljima i porodicom u dnevnoj sobi vam jedostavno uljepša dan, a tu je i spremanje obroka koji ćete sa zadovoljstvom pojesti u dnevnoj sobi kao i večerice “za odrasle” dok su djeca već spremna u krevetu.

Dakle, dnevni boravak nam nudi mnogo toga i to svaki dan.

Na nama je da svaki dan otkrivamo ono najbolje u nama, ali i u njoj, našoj dnevnoj sobi.

Izvor: http://www.astrosporto.com/horoskop/astrologija/feng-shui-harmonija-u-kuci.html

21
Mar

MS&WOOD posjetili učenici i profesori iz Sarajeva i švedskog grada Trönos

Fojnica, 21. mart 2019. – Učenici, profesori i direktori...

13
Jan

Zašto mladi bježe iz BiH, II dio

Ukoliko hitno ne formiramo vlade u kojima će učestvovati s...

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja