Kako urediti modernu dječiju sobu?

Jedan od najzabavnijih dijelova stana za urediti zasigurno je dječija soba - ovdje ne morate biti jako ozbiljni

 

Naravno da do određene mjere možete pokušati uskladiti stil uređenja dječje sobe sa stilom koji prevladava u drugim dijelovima stana, no ovo je mjesto gdje je dozvoljeno kršiti pravila. U dječijoj sobi možete upotrijebiti boje koje nigdje drugdje ne biste upotrijebili, dopušteno je, i štaviše, poželjno crtati i slikati po zidovima, lijepiti šarene postere i vješati neobične slike.

 

U dječijoj sobi je sve dozvoljeno

 

Imajte na umu da se soba treba sviđati prvenstveno vašem djetetu ili djeci, jer je to njihovo malo carstvo i mjesto za bijeg iz svijeta odraslih! Zato im dopustite da lijepe naljepnice ako to žele, osigurajte im dio zida ili vrata po kojem je dozvoljeno crtanje i dopustite im da se slobodno izraze i daju vlastiti pečat svojoj malenoj oazi. Važno je i da soba bude funkcionalna na način da djetetu stvari i igračke budu lako dostupne i jasno razvrstane, te da ima mjesto za odmor, igru i učenje ako se radi o školarcu.

 

Kupite kvalitetne osnovne komade, a ostatak mijenjajte po potrebi

 

Vodite računa o visini na koju postavljate police, ladice i stolice tako da ih dijete može lako koristiti te razmišljajte o praktičnim modularnim rješenjima koja nude više opcija ovisno o uzrastu djeteta. Praktično je nabaviti osnovne, veće komade namještaja kao što su krevet, ormar, ormarići, police i eventualno radni stol koje možete svakih nekoliko godina nadopunjavati jeftinijim potrošnim komadima kao što su razne vrste dječjih stolica, vreća za sjedenje, stolića, klupica i tepiha.

 

Prikladan tepih je izuzetno važan

 

Tepih ili topla podna obloga vrlo je važan dio uređenja dječije sobe jer se većina djece najviše voli igrati i boraviti na podu. Tepih bi trebao biti dovoljno velik, lagan za održavanje, od prirodnih materijala, zabavnih motiva i udoban za sjedenje/ležanje na podu. Ukoliko ne želite tepih u dječjoj sobi, podna obloga od pluta prirodno je, zdravo i vrlo udobno rješenje.

 

Nije nužno da soba za djevojčice bude ružičasta, a za dječake plava

 

Elektroničke uređaje pokušajte zadržati izvan zidova dječje sobe – što zbog bolje kontrole nad količinom vremena i kvalitetom sadržaja koje vaša djeca provode na kompjutorima, tabletima, igraćim konzolama ili televiziji, to i zbog smanjenja utjecaja nezdravog tehničkog zračenja  na mjesto gdje dijete spava. Za zdrav i miran san potrebno je mirno okruženje u kojem nema elektroničkih uređaja.

I na kraju, nemojte robovati bojama kao što su roza/ljubičasta za djevojčicu i plava za dječaka – takvo kategoriziranje je odavno zastarjelo. Pitajte i slušajte svoju djecu, te zajedno i bez predrasuda izaberite boje koje će se sviđati i njima i vama!

 

Izvor: budi-in.ba

 

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja