Kako urediti modernu dječiju sobu?

Jedan od najzabavnijih dijelova stana za urediti zasigurno je dječija soba - ovdje ne morate biti jako ozbiljni

 

Naravno da do određene mjere možete pokušati uskladiti stil uređenja dječje sobe sa stilom koji prevladava u drugim dijelovima stana, no ovo je mjesto gdje je dozvoljeno kršiti pravila. U dječijoj sobi možete upotrijebiti boje koje nigdje drugdje ne biste upotrijebili, dopušteno je, i štaviše, poželjno crtati i slikati po zidovima, lijepiti šarene postere i vješati neobične slike.

 

U dječijoj sobi je sve dozvoljeno

 

Imajte na umu da se soba treba sviđati prvenstveno vašem djetetu ili djeci, jer je to njihovo malo carstvo i mjesto za bijeg iz svijeta odraslih! Zato im dopustite da lijepe naljepnice ako to žele, osigurajte im dio zida ili vrata po kojem je dozvoljeno crtanje i dopustite im da se slobodno izraze i daju vlastiti pečat svojoj malenoj oazi. Važno je i da soba bude funkcionalna na način da djetetu stvari i igračke budu lako dostupne i jasno razvrstane, te da ima mjesto za odmor, igru i učenje ako se radi o školarcu.

 

Kupite kvalitetne osnovne komade, a ostatak mijenjajte po potrebi

 

Vodite računa o visini na koju postavljate police, ladice i stolice tako da ih dijete može lako koristiti te razmišljajte o praktičnim modularnim rješenjima koja nude više opcija ovisno o uzrastu djeteta. Praktično je nabaviti osnovne, veće komade namještaja kao što su krevet, ormar, ormarići, police i eventualno radni stol koje možete svakih nekoliko godina nadopunjavati jeftinijim potrošnim komadima kao što su razne vrste dječjih stolica, vreća za sjedenje, stolića, klupica i tepiha.

 

Prikladan tepih je izuzetno važan

 

Tepih ili topla podna obloga vrlo je važan dio uređenja dječije sobe jer se većina djece najviše voli igrati i boraviti na podu. Tepih bi trebao biti dovoljno velik, lagan za održavanje, od prirodnih materijala, zabavnih motiva i udoban za sjedenje/ležanje na podu. Ukoliko ne želite tepih u dječjoj sobi, podna obloga od pluta prirodno je, zdravo i vrlo udobno rješenje.

 

Nije nužno da soba za djevojčice bude ružičasta, a za dječake plava

 

Elektroničke uređaje pokušajte zadržati izvan zidova dječje sobe – što zbog bolje kontrole nad količinom vremena i kvalitetom sadržaja koje vaša djeca provode na kompjutorima, tabletima, igraćim konzolama ili televiziji, to i zbog smanjenja utjecaja nezdravog tehničkog zračenja  na mjesto gdje dijete spava. Za zdrav i miran san potrebno je mirno okruženje u kojem nema elektroničkih uređaja.

I na kraju, nemojte robovati bojama kao što su roza/ljubičasta za djevojčicu i plava za dječaka – takvo kategoriziranje je odavno zastarjelo. Pitajte i slušajte svoju djecu, te zajedno i bez predrasuda izaberite boje koje će se sviđati i njima i vama!

 

Izvor: budi-in.ba

 

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja