Kako pravilno zalijevati cvijeće?

 

Biljkama, kao i svim drugim živim bićima potrebna je voda, ali sasvim se lako zanijeti pa ne zaliti dovoljno ili pak zaliti previše. Problem je što ne postoje strogo definirana pravila, jer sve ovisi o biljci koju se zalijeva, ali svejedno postoje trikovi koji će vam pomoći.

Najjednostavniji način da znate koliko često treba zalijevati biljku je da se upoznate s njom. Najveći broj njih prilikom kupovine na omotu ima simbole koji označuju koliko sunca, vode i topline biljki treba. Sačuvajte te tablice i uvijek ćete znati kako tretirati svoju biljku.

Drugi savjet je da jednostavno podignete lonac s biljkom. Ako je težak, biljka ima dovoljno vode, a ako vam se čini lagan, trebalo bi je zaliti. Ukoliko u tanjuriću ispod posude ima vode, vjerojatno ste prošli put pretjerali.

 

Upoznajte svoje zelene sustanare kako bi dobro rasli

 

Zalijevanje malo po malo je obično efektnije od ulijevanja veće količine vode odjednom, stoga svakako izbjegavajte pretjerivanje. Cilj je da korijen dobiva dovoljno vode, a ne da ona iscuri pored njega.

Danas postoje i posebni senzori za vlagu, ali postoje i mnogo jednostavnija rješenja za zalijevanja vanjskih biljaka. Gurnite lopaticu blizu korjena: ako je nakon 15-ak cm zemlja i dalje suha, potrebno je hitno zaliti biljku.

 

Pazite da voda ne završi na lišću

 

Trikovi za zalijevanje

Fokusirajte se na korijen - prosipanje vode po listovima je ne samo trošenje resursa, nego i opasno po biljku jer se tako lakše razvijaju bolesti. Radije pripazite da zalijevate uz korijen biljke kojem je voda najpotrebnija.

Ne pretjerujte - kod vanjskih biljaka vodite se sezonom: ljeti je potrebno više zalijevanja nego u proljeće i jesen kada su kiše u većini slučajeva obilnije.

Zalijevajte ujutro – ili bolje rečeno, ne zalijevajte kada je sunce visoko na horizontu, a u nuždi to može biti i navečer. Ujutro je tlo najhladnije i korijen će biti najmanje ugrožen.

Birajte pravu vodu – stručnjaci se slažu kako je najbolja izvorska voda, voda iz bunara ili kišnica. Ako niste u prilici nabaviti takvu vodu, radije zalijevajte biljke vodom koja je odstajala nekoliko dana jer se u njoj barem djelomice odvojio kamenac.

 

Izvor: budi-in.ba

 

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja