Napravite novo i originalno uzglavlje za krevet

Dosadio vam je trenutni izgled spavaće sobe, a ne želite da ulažete mnogo novca u njenu promjenu?

 

Dosadio vam je trenutni izgled spavaće sobe, a ne želite da ulažete mnogo novca u njenu promjenu? Promijenite uzglavlje kreveta, jer ćete tako uz malo truda i kreativnosti napraviti originalan detalj koji će osviježiti cijeli prostor.

Neprolazni spoj crne i bijele najčešća je baza za uređenje enterijera. Međutim, ponekad može dijelovati sterilno i hladno. Dodavanjem detalja u boji možete lako i povoljno razbiti monotoniju i svoju spavaću sobu učiniti interesantnijom i drugačijom.

Postoje različiti načini dekorisanja, a mi vam predlažemo jedan za koji nećete imati velike novčane izdatke. Uzglavlje kreveta u dezenu koji vas inspiriše sigurno će vam uljepšati noći i jutra provedena u njemu. Slijedite naše savjete i u samo pet koraka napravićete ovaj zanimljiv detalj.

 

Potreban materijal:

Kanap po izboru
Materijal u dezenu po želji
Heftalica za tapaciranje

Ukoliko vaše staro uzglavlje kreveta ne odgovara prikazanom na fotografiji, možete sami napraviti novo ili kupiti gotov ram. Dužina kanapa zavisi od širine uzglavlja, zato obavezno premjerite ram i prije nabavke izračunajte koliko će vam materijala biti potrebno. 

 

Način izrade:

1. Čvrsto vežite kanap oko sredine donje ivice uzglavlja, ostavljajući dovoljno prostora na kraju u slučaju da je neophodno da se dodatno podesi. Pažljivo obmojtate kanap oko bočnih ivica uzglavlja. Slojevi treba da naliježu jedan na drugi tako da dizajn djeluje prirodno. Kanap čvrsto pritegnite. U suprotnom ćete morati da to uradite zatežući ga preko početnog čvora, sa sredine donje ivice, što zahtijeva dodatni napor.

2. Kada kanap namotate do gornje ivice uzglavlja, čvrsto ga zategnite i potom povežite sa početnom čvorom. Ljepkom dodatno ojačajte čvor.

3. Isijecite tkaninu u trake nešto duže od visine vašeg uzglavlja. Ukoliko želite da vaše novo uzglavlje izgleda atraktivnije, trake treba da budu različitih širina.

4. Umetnite trake između slojeva kanapa, tako da njihov gornji deo bude prebačen preko gornje ivice uzglavlja. Možete ih poredati u pravilnim razmacima, na primjer provući kroz svaki četvrti red kanapa, ili nasumično, što će dizajn učiniti dinamičnijim.  

5. Kada ste napravili model, provucite trake do donje ivice uzglavlja. Zategnite ih preko rama i zaheftajte sa donje strane uzglavlja. Zatim podesite pruge u skladu sa željenim dizajnom i vaše novo uglavlje za krevet je gotovo.

Kada vam dosade trake, umjesto njih uzglavlje možete ukrasiti elegantnim perlama, šarenim pertlama, ali i drugim vrstama kanapa... 

 

Izvor: kucastil.rs

 

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja