10 najotpornijih ukrasnih biljki koje možete imati u vašoj bašti

Ako niste najvještiji u uzgajanju cvijeća te ono iz dana u dan vene, nemojte se brinuti. Donosimo deset biljaka koje je gotovo nemoguće “uništiti”

 

Verbena (Ljutovnica)

Ova, relativno nova biljka na našim prostorima, ima veliku sposobnost da se opire gljivicama koje je mogu oslabiti i uništiti njeno lišće. Takođe, nije potrebno da je čistite, jer će to vjetar uraditi za vas.

Lepi Jova

Ova biljka pripada rodu impatiens te njenim upadljivim cvijećem privlači pažnju prolaznika. Dobro podnosi sunce za razliku od drugih biljaka kojima više odgovara hlad. Takođe  i ovdje će vjetar odraditi posao čišćenja umjesto vas.

Geranijum

Ovo je biljka koju najčešće možete vidjeti po prozorima i balkonima. Razlog je jednostavan: ona cvjeta u skoro svim bojama i lako uspijeva u većini klimatskih uslova. Sve što je potrebno jeste da s vremena na vrijeme uklonite osušene biljke kako biste omogućili novima da rastu.

Božićna zvijezda

Sa hrpom sitnih cvjetova, ova biljka izgleda predivno i ne zahtijeva da se brinete o njoj. Priroda se pobrinula da je vjetar i kiša održavaju. Zanimljivo je da će se neke životinje ustručavati da joj priđu, jer ne mogu da podnesu njen miris.

Ljubičasta pampas trava

Ova predivna ružičasta biljka, koja se graciozno povija pod naletom vjetra, može izdržati gotovo sve, uključujući visoku vlažnost i jake vjetrove. Takođe, ona je otporna na sve vrste bolesti i štetočina.

Ukrasna kopriva

Cijenjena zbog svog podebljanog, šarenog lišća, ova dvobojna biljka lako raste i napreduje čak i na najvećim temperaturama. Ona dolazi u raznim kombinacijama boja i predstavlja pravi ukras u vašem vrtu. Sve što je potrebno jeste da s vremena na vrijeme uklonite stare cvjetove kako bi novi neometano rasli.

Milion cvjetova

Ova ljepotica, prekrivena malim cvjetovima, savršen je ukras za balkone i viseće saksije. Voli sunce i vodu, ali ipak pripazite da ne pretjerate za zalijevanjem.

Fuksija

Ova biljka raste izuzetno brzo. Nije penjačica, tako da ne očekujte da raste uz zid ili žardinjere, ali će lijepo padati preko saksija. Izgleda bogato i raste u tamno ljubičastoj, bronzanoj i boji limete.

Bolivijska begonija

Za razliku od većine vrsta begonija koje moraju da budu u hladu, Bolivijska begonija odlično uspijeva i na suncu ili u djelimičnom hladu (to je vrsta sa crveno-narandžastim cvjetovima u obliku zvona). Ljeti ih je potrebno redovno održavati – uklanjati im osušene stabljike, cvjetove i listove. Begonije se zalijevaju samo kada se zemlja osuši, najbolje dva puta mjesečno.

Lantana

Ova biljka ima sitne latice cvijeća u više boja, a koje podsjećaju na konfete. Njeno lišće ima prilično jak miris, a topli dani je stimulišu da proizvodi više cvjetova koji privlače leptire i kolibrije.

Izvor: minimagazin.info

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja