Zelena oaza svježine

Dom okupan zelenom bojom postat će vaše utočište u kojem na kraju radnog dana nestaje svaki stres, a vlada dobro raspoloženje

Dom okupan zelenom bojom postat će vaše utočište u kojem na kraju radnog dana nestaje svaki stres, a vlada dobro raspoloženje

Terapeuti koji se bave liječenjem bojama složni su u jednom – ako vaš život kontrolira stres, okružite se zelenom bojom. Nevjerojatna moć zelene boje poznata je od davnina. Ona je boja koja smiruje i vraća stvari u ravnotežu, ali isto tako kontrolira snagu naših emocija. Zelena je boja prirode, rasta i mira.

Zelena povoljno utječe na našu psihu

Zelena povoljno utječe na našu psihu   

 

Pošto nastaje miješanjem žute i plave, od njih preuzima najbolje karakteristike: žuti optimizam i jasnoću te plavu smirenost. Neki će reći kako je zelena boja novca i tu će biti u pravu, ali to ne umanjuje njen blagotvoran učinak na naš duh. To su prepoznale i brojne kompanije koje, umjesto da plaćaju zaposlenicima radionice o oslobađanju stresa, radije boje zidove u ovu boju, a neki idu toliko daleko da cijele zgrade ispunjavaju biljkama, iznutra i izvana, jer su prirodni rashladni uređaji. Njena blaga narav čini zelenu idealnom bojom za sve prostorije, bez obzira na namjenu i veličinu.

Zelena je dobar odabir za sve prostorije

Zelena je dobar odabir za sve prostorije   

 

Ovisno o nijansi, lako se kombinira, ali i ostavlja dojam svježine. Želite li zeleni dnevni boravak, neka ta boja bude glavni naglasak. To može biti jedan manji zid obojen u zeleno, komad pokućstva, ukrasni jastuk, sag, dekoracije, lampe ili kombinacija svih elemenata zajedno. Čak možete kombinirati različite nijanse zelene, dok god je osnovna boja u dnevnoj sobi neutralna poput sive, smeđe ili bijele. Iznimka je obojeni laminat u smaragdnoj boji koji je neodoljiv akcent kakav se rijetko viđa te koji će od svakog stana učiniti luksuzan penthouse, ali u tom slučaju pustite pod da bude glavna zvijezda te izbjegavajte druge zelene detalje.

Zelena najbolje izgleda uz sivu, bijelu, bež i crnu

Zelena najbolje izgleda uz sivu, bijelu, bež i crnu   

 

Želite li pak da zelena dominira prostorom, razmislite o kupaonici. Kupaonice se tradicionalno uređuju u svim vodenim nijansama, od sive preko plave do bijele, pa zelena može biti zanimljiv i moderan odmak koji je ujedno i blizak tradiciji. Zelena može biti i samo bordura koja će osvježiti bijele pločice, posebno ako niste sigurni biste li stavili zelene pločice na sve zidove i pod. Različite nijanse zelene je dobro staviti i u sobu tinejdžera, jer će smiriti uzburkale hormone.

Zeleni kauč će plijeniti pažnju

Zeleni kauč će plijeniti pažnju   

 

Zelena posteljina omogućit će im dobar san, a zeleni zidovi su dobrodošli iznad radnog stola ili pak u radnoj sobi jer poboljšavaju koncentraciju. Iako zelena u određenoj mjeri suzbija apetit, baš kao i plava od koje je nastala, možete je slobodno staviti i u kuhinju jer je sinonim za svježinu. Ipak, radije preskočite zelene kuhinjske elemente i pločice, a umjesto njih postavite zelene stolnjake, zavjese i kućanske aparate. Zelenu u kuhinji valja kombinirati s toplim bojama poput žute, narančaste i crvene jer one pozivaju na objed i otvaraju apetit, ali i griju tu mnogima omiljenu prostoriju u stanu.

Detalji ove boje su kao stvoreni za kuhinju

Detalji ove boje su kao stvoreni za kuhinju   

Želite li kombinaciju zelene boje i uzoraka, pogodili ste dobitnu kombinaciju. Zbog smirenog karaktera zelena trpi štošta, pa možete uživati u tropskim uzorcima, grafičkim oblicima, cvjetićima, zvjezdicama, prugicama i raznim teksturama od kože i brokata, pa sve do prozračnih zavjesa na kojima je dobro imati samo zelene detalje kako bi u prostor i dalje prodirala neobojena svjetlost. Koju god nijansu zelene ili zeleni komad odabrali u jedno možete biti sigurni - u takvom domu ćete biti mnogo mirniji i zadovoljniji.

Izvor: budi-in.ba

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja