Zelena oaza svježine

Dom okupan zelenom bojom postat će vaše utočište u kojem na kraju radnog dana nestaje svaki stres, a vlada dobro raspoloženje

Dom okupan zelenom bojom postat će vaše utočište u kojem na kraju radnog dana nestaje svaki stres, a vlada dobro raspoloženje

Terapeuti koji se bave liječenjem bojama složni su u jednom – ako vaš život kontrolira stres, okružite se zelenom bojom. Nevjerojatna moć zelene boje poznata je od davnina. Ona je boja koja smiruje i vraća stvari u ravnotežu, ali isto tako kontrolira snagu naših emocija. Zelena je boja prirode, rasta i mira.

Zelena povoljno utječe na našu psihu

Zelena povoljno utječe na našu psihu   

 

Pošto nastaje miješanjem žute i plave, od njih preuzima najbolje karakteristike: žuti optimizam i jasnoću te plavu smirenost. Neki će reći kako je zelena boja novca i tu će biti u pravu, ali to ne umanjuje njen blagotvoran učinak na naš duh. To su prepoznale i brojne kompanije koje, umjesto da plaćaju zaposlenicima radionice o oslobađanju stresa, radije boje zidove u ovu boju, a neki idu toliko daleko da cijele zgrade ispunjavaju biljkama, iznutra i izvana, jer su prirodni rashladni uređaji. Njena blaga narav čini zelenu idealnom bojom za sve prostorije, bez obzira na namjenu i veličinu.

Zelena je dobar odabir za sve prostorije

Zelena je dobar odabir za sve prostorije   

 

Ovisno o nijansi, lako se kombinira, ali i ostavlja dojam svježine. Želite li zeleni dnevni boravak, neka ta boja bude glavni naglasak. To može biti jedan manji zid obojen u zeleno, komad pokućstva, ukrasni jastuk, sag, dekoracije, lampe ili kombinacija svih elemenata zajedno. Čak možete kombinirati različite nijanse zelene, dok god je osnovna boja u dnevnoj sobi neutralna poput sive, smeđe ili bijele. Iznimka je obojeni laminat u smaragdnoj boji koji je neodoljiv akcent kakav se rijetko viđa te koji će od svakog stana učiniti luksuzan penthouse, ali u tom slučaju pustite pod da bude glavna zvijezda te izbjegavajte druge zelene detalje.

Zelena najbolje izgleda uz sivu, bijelu, bež i crnu

Zelena najbolje izgleda uz sivu, bijelu, bež i crnu   

 

Želite li pak da zelena dominira prostorom, razmislite o kupaonici. Kupaonice se tradicionalno uređuju u svim vodenim nijansama, od sive preko plave do bijele, pa zelena može biti zanimljiv i moderan odmak koji je ujedno i blizak tradiciji. Zelena može biti i samo bordura koja će osvježiti bijele pločice, posebno ako niste sigurni biste li stavili zelene pločice na sve zidove i pod. Različite nijanse zelene je dobro staviti i u sobu tinejdžera, jer će smiriti uzburkale hormone.

Zeleni kauč će plijeniti pažnju

Zeleni kauč će plijeniti pažnju   

 

Zelena posteljina omogućit će im dobar san, a zeleni zidovi su dobrodošli iznad radnog stola ili pak u radnoj sobi jer poboljšavaju koncentraciju. Iako zelena u određenoj mjeri suzbija apetit, baš kao i plava od koje je nastala, možete je slobodno staviti i u kuhinju jer je sinonim za svježinu. Ipak, radije preskočite zelene kuhinjske elemente i pločice, a umjesto njih postavite zelene stolnjake, zavjese i kućanske aparate. Zelenu u kuhinji valja kombinirati s toplim bojama poput žute, narančaste i crvene jer one pozivaju na objed i otvaraju apetit, ali i griju tu mnogima omiljenu prostoriju u stanu.

Detalji ove boje su kao stvoreni za kuhinju

Detalji ove boje su kao stvoreni za kuhinju   

Želite li kombinaciju zelene boje i uzoraka, pogodili ste dobitnu kombinaciju. Zbog smirenog karaktera zelena trpi štošta, pa možete uživati u tropskim uzorcima, grafičkim oblicima, cvjetićima, zvjezdicama, prugicama i raznim teksturama od kože i brokata, pa sve do prozračnih zavjesa na kojima je dobro imati samo zelene detalje kako bi u prostor i dalje prodirala neobojena svjetlost. Koju god nijansu zelene ili zeleni komad odabrali u jedno možete biti sigurni - u takvom domu ćete biti mnogo mirniji i zadovoljniji.

Izvor: budi-in.ba

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja