NASELJE "MILJACKA" DOBILO CERTIFIKAT ENERGETSKE EFIKASNOSTI

 

Sarajevo, 21. septembar 2015. - Naselje “Miljacka” koje se gradi u Sarajevu iza RTV Doma u ulici Džemala Bijedića dobilo je certifikat energetske efikasnosti neovisne agencije za certificiranje stambenih objekata ENOVA, a koji je po zakonu obavezan za sve nove i stare javne objekte od 2013. godine.

Zgrade u naselju “Miljacka” su projektovane po svjetskim standardima uštede energije u stanogradnji kroz odgovarajuće i funkcionalno projektovanje stanova, orijentaciju-poziciju zgrada na parceli, te korištenjem kvalitetnih ugrađenih materijala i opreme. 

"Primjenivši najsavremenije načine gradnje i materijale postignut je efekat uštede energije tokom cijele godine što nesumnjivo utiče i na ekološku sigurnost. Sarajevu je potrebna revolucija kada je riječ o uklanjanju najvećih uzroka zagađenja zraka, a najveći su svakako energetski neefikasni stanovi, inače za nekoliko godina nećemo moći živjeti u ovom prelijepom gradu. Svjesni ovih činjenica, u naselje “ Miljacka” smo investirali velika sredstva u energetsku efikasnot i zaštitu okoline. Najkasnije ulaskom BiH u EU neće biti moguće prodavati stanove i kuće koji neće imati ovakav certifikat, odnosno da su ekološki prihvatljive za društvo i okoliš”, riječi su Hruste Tupekovića, direktora investitora naselja “Miljacka”, MS&WOOD.   

Fasadni sistemi u naselju “Miljacka” su sa termoizolacijom debljine 15 cm, koji štede energiju, a time smanjuju troškove zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Stambene jedinice su izolirane jedne prema drugima, te prema vanjskim hodnicima i stubištu. Kako se najveći gubici energije ipak ostvaruju preko prozorskih površina, ugrađene su prozorske pozicije od kvalitetnih PVC profila sa 3 stakla i 3 dihtunga, i to među prvima u BiH. Za potpunu kontrolu troškova stanovanja, ugrađeni su i individualni kalorimetri i vodomjeri. 

Pored uobičajene infrastructure i velikog broja parking mjesta,  naselje “Miljacka” će imati sve sadržaje potrebne za kvalitetno stanovanje i življenje, kao što su igrališta, vrtić, supermarket, itd. Naselje se nalazi u neposrednoj blizini glavne gradske šetnice uz rijeku “Miljacku”, i Olimpijskog bazena, a nedaleko od naselja je i rekreativno – sportski centar “Safet Zajko” za koji kažu da je buduća sarajevska “oaza mira”.  

"Certifikat o energetskoj efikasnosti" je zakonska obaveza za sve novoizgrađene stambeno poslovne ali i sve stare javne objekte od 2013. godine. Postupak certificiranja se provodi po direktivi i smjernicama Evropske unije. Neovisna agencija ENOVA (www.enova.ba) je ovlaštena da izdaje ovaj certifikat, što znači da je stručno  i tehničko – tehnološki opremljena za ovaj posao.

Izvor: ms plus

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja