NASELJE "MILJACKA" DOBILO CERTIFIKAT ENERGETSKE EFIKASNOSTI

 

Sarajevo, 21. septembar 2015. - Naselje “Miljacka” koje se gradi u Sarajevu iza RTV Doma u ulici Džemala Bijedića dobilo je certifikat energetske efikasnosti neovisne agencije za certificiranje stambenih objekata ENOVA, a koji je po zakonu obavezan za sve nove i stare javne objekte od 2013. godine.

Zgrade u naselju “Miljacka” su projektovane po svjetskim standardima uštede energije u stanogradnji kroz odgovarajuće i funkcionalno projektovanje stanova, orijentaciju-poziciju zgrada na parceli, te korištenjem kvalitetnih ugrađenih materijala i opreme. 

"Primjenivši najsavremenije načine gradnje i materijale postignut je efekat uštede energije tokom cijele godine što nesumnjivo utiče i na ekološku sigurnost. Sarajevu je potrebna revolucija kada je riječ o uklanjanju najvećih uzroka zagađenja zraka, a najveći su svakako energetski neefikasni stanovi, inače za nekoliko godina nećemo moći živjeti u ovom prelijepom gradu. Svjesni ovih činjenica, u naselje “ Miljacka” smo investirali velika sredstva u energetsku efikasnot i zaštitu okoline. Najkasnije ulaskom BiH u EU neće biti moguće prodavati stanove i kuće koji neće imati ovakav certifikat, odnosno da su ekološki prihvatljive za društvo i okoliš”, riječi su Hruste Tupekovića, direktora investitora naselja “Miljacka”, MS&WOOD.   

Fasadni sistemi u naselju “Miljacka” su sa termoizolacijom debljine 15 cm, koji štede energiju, a time smanjuju troškove zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Stambene jedinice su izolirane jedne prema drugima, te prema vanjskim hodnicima i stubištu. Kako se najveći gubici energije ipak ostvaruju preko prozorskih površina, ugrađene su prozorske pozicije od kvalitetnih PVC profila sa 3 stakla i 3 dihtunga, i to među prvima u BiH. Za potpunu kontrolu troškova stanovanja, ugrađeni su i individualni kalorimetri i vodomjeri. 

Pored uobičajene infrastructure i velikog broja parking mjesta,  naselje “Miljacka” će imati sve sadržaje potrebne za kvalitetno stanovanje i življenje, kao što su igrališta, vrtić, supermarket, itd. Naselje se nalazi u neposrednoj blizini glavne gradske šetnice uz rijeku “Miljacku”, i Olimpijskog bazena, a nedaleko od naselja je i rekreativno – sportski centar “Safet Zajko” za koji kažu da je buduća sarajevska “oaza mira”.  

"Certifikat o energetskoj efikasnosti" je zakonska obaveza za sve novoizgrađene stambeno poslovne ali i sve stare javne objekte od 2013. godine. Postupak certificiranja se provodi po direktivi i smjernicama Evropske unije. Neovisna agencija ENOVA (www.enova.ba) je ovlaštena da izdaje ovaj certifikat, što znači da je stručno  i tehničko – tehnološki opremljena za ovaj posao.

Izvor: ms plus

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja