PRIPREMA PROSTORA ZA DOLAZAK BEBE!

Bebin kutak u roditeljskoj sobi ili zasebna dječja soba?!

 

S obzirom na to da veliki broj roditelja u početku, čak i ako u stanu ili kući imaju dodatnu sobu za dijete koja se trenutno ne koristi ili će se naknadno prenamijeniti u dječju, bebin kutak planira smjestiti u svoju spavaću sobu, uoči dolaska prinove potrebno je reorganizirati taj prostor. – Rođenje djeteta velika je stvar. Ovisno o tome želi li se znati njegov spol prije rođenja, ovisi i uređenje sobe. Roditelji najčešće uređuju sobu prema vlastitim željama, što je njima najljepše i najpraktičnije – kažu arhitekti Marin Radojčin i Hrvoje Pajk i dodaju kako je s uređenjem dobro početi dva, tri mjeseca prije termina. Kod dolaska bebe važno je razmisliti o svim aktivnostima koje ćete raditi s njom. Tako vam treba zona za spavanje, zona za prematanje i oblačenje, zona za hranjenje i zona za igranje.

Probajte organizirati prostor tako se sve stvari koje su vam potrebne za pojedinu aktivnost, nalaze na jednome mjestu. Primjerice, za prematanje vam trebaju podložak, pelene, vlažne maramice i krema. Držite ih sve zajedno, a ne da vam, primjerice, krema bude u kupaonici, a vlažne maramice u kuhinji – savjetuje Kristina Brkić, a arhitektica Marija Šarušić dodaje kako se preporučuje nabaviti osnovne elemente namještaja za bebu. Među njima su krevetić, ormarić za prematanje i odlaganje osnovnih stvari. – Ako dijete neće hraniti na krevetu, majci je eventualno potrebna fotelja za dojenje – kaže i dodaje kako dodatno dekoriranje, bojenje i prilagođavanje spavaće sobe nije potrebno jer će za godinu dana dijete vjerojatno dobiti vlastitu sobu, u kojoj će uređenje u potpunosti biti prilagođeno djetetu.

Ipak, velik broj roditelja želi se upustiti u dekoriranje bebina kutka u svojoj sobi. To može biti bojanje jednog dijela zida, postavljanje naljepnica ili tapeta, primjerice, s motivima zvjezdica ili oblaka, kupnja rasvjetnog tijela, primjerice, u životinjskom obliku, kupnja jastučića i plišanih igračaka… Zgodno je spomenuti kako roditelji danas više nisu ograničeni rozom i plavom bojom pri uređenju bebinog kutka ili sobe pa se sve više traže neutralne nijanse te detalji koji ističu neki dio sobe.

Što se tiče zasebne dječje sobe, ako u stanu ili kući ima prostorija koja se može namijeniti djetetu, svi se spomenuti elementi mogu u nju smjestiti. No, svakako treba naglasiti kako bi zasebna dječja soba trebala biti najosunčanija prostorija u stanu, orijentirana na jugoistok ili jugozapad. – Ne postoji idealna površina dječje sobe, ali ne bi trebala biti manja od 10 kvadrata. Svaka spavaća soba treba biti mirna, po mogućnosti hodnikom odvojena od ostatka stana, pogotovo kuhinje i dnevnog boravka u kojima je najveća buka, pa tako i dječja. Ona ne bi trebala biti orijentirana na jug jer je tijekom ljeta cijeli dan na suncu, ali ni na zapad koji je loš jer se soba pregrijava u večernjim satima prije spavanja, a mala djeca idu spavati ranije, kada je ljeti još uvijek dan – savjetuju arhitekti iz Dizarre Kreativne Arhitekture. Dodaju kako roditelje uvijek savjetuju da pri odabiru spavaćih soba djetetu daju veću sobu, a sebi uzmu manju.

Naime, roditeljima spavaća soba služi samo za spavanje i odlaganje robe, dok djeca u njoj žive – spavaju i igraju se, a kasnije uče i obavljaju aktivnosti vezane za školu. – Roditelji moraju biti svjesni i spremni na to da će dječju sobu u potpunosti morati mijenjati u nekoliko navrata, kada dijete krene u školu, a kasnije i u srednju školu. Kako bi kasnije preinake i osvježavanje sobe bile što jeftinije, u startu je potreban namještaj neutralnih boja i detalji koji podižu prostor. Ormari su elementi koji mogu trajati tijekom svih faza djetetovog odrastanja, pogotovo ako ih se radi po mjeri, pa se unutrašnjost ormara može mijenjati prema potrebama. Također, postoje kreveti na kat, gdje dijete spava na katu, a u prostoru ispod prvo može biti prostor za igranje, nakon toga pisaći stol, ili ako dođe prinova, brat ili sestra, može biti dvostruki krevet – kažu Radojčin i Pajk. Soba vrtićkog djeteta, dodaje arhitektica Marina Šarušić, svakako treba sadržavati prostor za igru, spavanje i odlaganje stvari.

Osnovni elementi su ormar za garderobu, komode i kutije za igračke koje se mogu odložiti i ispod kreveta, mekani tepih koji može biti veselog dizajna ili s nekim slovima i brojkama kako bi dijete učilo kroz igru te, naravno, krevet koji može biti zgodnog dizajna (autić ili kuća) ili se može koristiti modularni krevetić. – U ovoj fazi djetetu se može kupiti i kvalitetan krevet koji će koristiti kada će ići u školu. Pritom svakako ne treba štedjeti na madracu. Isplati se uložiti i u sklop stola, kreveta i ormara, koji su maksimalno iskoristivi jer se kasnije mogu mijenjati prema potrebama, a mogu se kupiti gotovi ili se izraditi po mjeri. Takav je sklop elemenata modularan i lako prilagodljiv po fazama djetetovog rasta – kažu arhitekti Marin Radojčin i Hrvoje Pajk.

Izvor: domidizajn.jutarnji.hr/

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja