Kako urediti stan od 50 kvadrata

Iako je mali stan prirodan izbor za samca, i manja porodica se veoma udobno može smjestiti u dom koji mjeri manje od 50 kvadratnih metara.

 

Stanovi koje vam predstavljamo manji su od 50 kvadrata, ali sadrže sve potrebne elemente, stilizovni su na veoma kreativan način i opremljeni tako da se samo poželeti mogu. Osim toga, pravi su dokaz da mali prostori i te kako mogu biti pogodni za razne potrebe.

Kutak za ljubitelje umjetnosti

Prvi stan lociran je u ruskom gradu Surgutu i dom je mlade porodice. Površine je 46 kvadrata i na najbolji način odslikava ljubav ove porodice prema umjetnosti. Iako su kuhinja i dnevna soba povezane, prostor je podijeljen lijepom i kreativnom pregradom. Dekorativan zid inspirisan umjetnošću Pita Mondrijana predstavlja kamuflažu za televizor, a istovremeno unosi mnoštvo boja u dom.  

Krevet za roditelje i krevetac udobno su smješteni u malu spavaću sobu. Iako ne predstavlja dugoročno rješenje, stan je savršen za kratak period djetinjstva. Dizajner je čak uspio da uključi i radni prostor u mirnom, izolovanom kutku sa dosta prirodne svjetlosti.

Stan za mlad i aktivan par

Drugi stan, djelo dizajnera Alekseja Stepanova, osmišljen je za mlad i aktivan par. Kuhinja je, zapravo, veoma prostrana za stan od 48 kvadrata i smještena je iza dnevne sobe koja i dalje pruža potreban komfor. Nešto slično osmislio je i tim dizajnera iz "Int2architecture" studija u svom prelijepo dizajniranom jednosobnom stanu za mlade. Šank služi za pripremu hrane. Veliki akvarijum je značajan dio enterijera, pored toga što reflektuje sklonosti ukućana, unosi boje života u prostor. U spavaćoj sobi, prostor za skladištenje je veoma bitan element. Fioke ugrađene u krevet po mjeri, visoke police i komoda ispod televizora pružaju dovoljno mjesta za odlaganje svakodnevnih sitnica koje ne moraju biti izložene pogledu. Dobar primjer kako se vješto mogu iskoristiti trikovi za skladištenje stvari.

Idealan stan za samca

Treći stan je minimalistički prostor namijenjen samcu. Bez ograničavanja tradicionalnim rasporedom dnevne sobe, dizajneri su osmislili otvoren prostor sa sofom okrenutom ka trpezariji i kuhinji. Slično rješenje može se uočiti i u slučaju savršeno osmišljenog otvorenog prostora mladog bračnog para u blizini Sankt Peterburga. Krevet je smješten u jedan ugao prostorije, dovoljno povučen da pruži osjećaj privatnosti. Plafon predstavlja još jedan zanimljiv detalj ovog enterijera, jer su različite teksture i ugradni elementi osvijetljenja upotrebljeni da se prostor bez pregrada vizuelno podijeli. Stan krase vrlo pažljivo birani elegantni detalji, što se može vidjeti u svakom kutku ovog prelijepog stana.

Izvor: www.kucastil.rs

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja