Balkon i terase zimi

Zaljubljenici u vrt koji ne žele prestati raditi na otvorenom zimi mogu promijeniti izgled balkona ili terase. Postoji nekoliko stvari koje možete raditi na za zimskog vremena: uvelo cvijeće se može zamijeniti zimzelenim biljem poput jele, pitomog i divljeg ružmarina.

Preporučuje se široka sadnja kako bi između zimzelenog bilja ostalo dovoljno mjesta za cvjetaste biljke poput kukurijeka, zimskog jasmina i proljetnice. Takve biljke mogu napraviti mjesta za proljetnice poput jaglaca, visibaba i šafrana kad završi zima. Zima je također idealno vrijeme da pomnije promotrite svoj vrt: gdje se najbrže topi snijeg? Gdje ima manje ili više mraza? Ako sebi postavite ova pitanja moći ćete bolje isplanirati sadnju u narednoj vrtlarskoj godini i odabrati bolja mjesta u vrtu za osjetljivije biljke.

Morate zabilježiti nekoliko važnijih stvari kako biste bili sigurni da će vaš balkon ili terasa lijepo izgledati i zimi.

• Korita i tegle za cvijeće treba redovno pregledati kako se u njima ne bi nastanile štetočine. Preporučuje se jednom sedmično.

• U slučaju jakog snijega, uklonite ga s biljaka kako njihove tanke grane ne bi popucale.

• Zima je također najbolje vrijeme za zamjenu nosača za penjačice. Ako penjačice više nemaju cvjetova ili listova, nosači se lako i jednostavno mogu nadograditi.

• Korijenje svježe posađenih biljaka često izlazi iz zemlje u slučaju mraza. Pažljivo ga vratite nazad u zemlju ako do toga dođe.

• Zaštitite korita i tegle za cvijeće od jakog vjetra. Kako naleti vjetra ne bi prevrnuli biljke, možete im pronaći kutak zaštićen od vjetra na balkonu ili terasi, ili jednostavno manje tegle za cvijeće staviti zajedno s većim i težim teglama kako bi bile bolje zaštićene.

Nažalost, često zanemarujemo zalijevanje biljaka za hladnih dana. Međutim, za biljke je važno da imaju dovoljno vode i zimi. Zato ih nemojte zaboraviti zalijevati za hladnih zimskih mjeseci! Upamtite da se biljke moraju zalijevati kad nema mraza. Jednom sedmično je dovoljno. Najbolje vrijeme za zalijevanje je kasno poslijepodne kada je zemlja mekša. Budući da temperatura zemlje i vode mora biti gotovo jednaka ne preporučujemo korištenje tople vode. Idealna temperatura vode je između 8 °C i 15 °C. U svakom slučaju, višak vode mora slobodno otjecati. Materijali za zaštitu od zime, poput folija, jute i slame, nikad ne smiju biti previše mokri jer mogu izgubiti svoja zaštitna i izolirajuća svojstva pa više neće moći štititi od velikih temperaturnih promjena.

 

Lijepo ukrašena terasa ili balkon ugodni su zaljubljenicima u vrtove u svako doba godine, a takvu privlačnu atmosferu možete jednostavno stvoriti i zimi uz nekoliko mjestimičnih intervencija. Međutim, svi ukrasi moraju biti otporni na vjetar i dobro podnositi snijeg, kišu i led. Stolovi na balkonima i terasama idealni su za sve vrste ukrasa. Možete na primjer koristiti grane jele ili nekog drugog zimzelenog drveća u kombinaciji s ukrasnim svjetiljkama, kuglama ili figuricama. Rezano cvijeće također se može koristiti zimi. U njemu možete uživati svaki put kad pogledate kroz prozor, ako stol postavite ispred prozora. Ukrasne svjetiljke izgledaju jako lijepo noću i mogu stvoriti savršenu atmosferu za zimskih večeri.

Izvor: gardena.com

 

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja