Pridržavajte se ovih pravila za zdravu i njegovanu kosu!

U dobu gdje se kosa često suši fenom, farba na ekstremne načine i tretira hemikalijama, ne važi pitanje da li je kosa oštećena, već koliko je njeno stanje loše?

Prije nego što počnete da se osjećate bespomoćno zbog toga što ćete “prodati dušu” pegli za kosu, računajte na to da se i najoštećenija kosa može vratiti u život uz nekoliko pametnih promjena u vašoj svakodnevnoj rutini, bar tako kažu naučnici.

Imajte sjajniji i zdraviji izgled kose uz samo par naših trikova:

1. Manje je kvasite
Voda čini da se kosa “naduje” iznutra, što tjera kutikulu ka gore. Kada se ovo stalno i iznova dešava, kosa puca i postaje kovrdžava. Nemojte prati kosu više nego što je to zaista potrebno. Kad god preskočite jedan dan, to će biti odlično za vašu kosu. Umjesto čestog pranja, počnite da koristite šampon za suho pranje koji će ukloniti višak ulja i neprijatne mirise iz vaše kose.

2. Pred-pranje kose
Kada treba da perete kosu, prije kvašenja na nju stavite šampon. Na ovaj način će šampon omekšati kutikulu prije nego što se pokvasi, pa se neće mnogo oštetiti. Ova rutina se preporučuje za sve tipove kose, osim za tanku i osjetljivu kosu.

3. Raspitajte se o šamponu koji koristite
Ne morate brinuti o sulfatima iz šampona jer je iz eksperimenta, u kojem su se upoređivali šamponi sa i bez sulfata, zaključeno da su praktično isti – obje vrste imaju deterdžent koji skida ulje i boju sa vlasi. Sve što vam treba je šampon koji je namijenjen za “popravljanje oštećenja” i koji sadrže proteine za jačanje kose ili balzam za čišćenje koji sadrži najmanju količinu deterdženata.

4. Promijenite način razmišljanja o balzamu
Svi znamo da balzami kosu čine mekšom i sjajnijom, ali ako stalno sušite kosu fenom ili koristite peglu za kosu, trebalo bi da znate da su balzami značajni i u očuvanju kose od toplote. Značajni su generalno koliko i posebni proizvodi za zaštitu kose ili možda čak i bolji jer bolje obavija vlasi kose. Pogledajte u sastavu regeneratora da li se nalaze sastojci sa nastavcima -methicone i -polyquaternium, jer oni ne ispiraju i lijepe se za kosu, pa samim tim pružaju zaštitu.

5. Dodajte slojeve

Kako je toplota najveći neprijatelj kose, stavite duplu dozu spreja za zaštitu od toplote. Ali ako želite da to zaista bude efikasno, morate ga stavljati na propisan način – kao i frizeri. Uzimajte sloj po sloj kose i ravnomjerno nanosite sprej za zaštitu od toplote. Nakon toga očešljajte kosu kako bi potpuno upila proizvod. Uvijek gledajte da kupite proizvod na kojem piše da štiti kosu do čak 200 stepeni.

6. Sačuvajte stare majice
Vaša stara majica sa slikom vašeg nekadašnjeg omiljenog benda je mnogo bolja i manje oštećuje kosu od tek kupljenog novog peškira. Kada uvijete kosu u majicu, ona će manje zamrsiti kutikulu, pa će vam biti mnogo lakše da je raščešljate i da imate zdrav izgled.

7. Rashladite glavu
Ako imate osjećaj kao da gorite nakon sušenja kose ili ispravljanja peglom, to znači da se ona i dalje “prži”. Princip je isti kao i kada skinete meso sa roštilja, ono će i dalje nastaviti da se prži iako ste ga sklonili sa vatre. Nakon sušenja ili peglanja kose, uključite opciju za ispuštanje hladnijeg vazduha koji će vam rashladiti glavu, ali i kosu.

8. Budite kreativni
Ako za sušenje kose ne koristite fen, a uz to ste oprali uveče kosu, na sljedeći način možete smanjiti oštećenja na kosi. Malo prosušite korijen kose, kako vas glava ne bi boljela, a ostali dio kose zavežite u dvije opuštene pletenice. Naelektrisanje kose će biti manje, ako imate kovrdže – biće ublažene, a ravnoj kosi daje odličnu frizuru sa blagim talasima.

9. Pojačajte sjaj kose
Naravno da možete koristiti sjajeve i serume za sjaj, ali su oni kao i vještačke grudi – mijenjaju izgled, ali ne izgledaju uvijek prirodno. Suha ulja koja sadrže manje silikona i ulja stvaraju nevjerovatan sjaj. Oni kutikulu čine glađom, što je najveći pokazatelj zdrave kose.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

21
Mar

MS&WOOD posjetili učenici i profesori iz Sarajeva i švedskog grada Trönos

Fojnica, 21. mart 2019. – Učenici, profesori i direktori...

13
Jan

Zašto mladi bježe iz BiH, II dio

Ukoliko hitno ne formiramo vlade u kojima će učestvovati s...

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja