Ljekovite moći aromaterapije – isprobajte ih!

Trenutno u svijetu postoji bezbroj načina koji nam nude pomoć u izliječenju, bilo da je fizičko, mentalno ili duhovno…

I dok je odlazak kod doktora većini na prvom mjestu kada je u pitanju pojava nekogsimptoma i njegovo liječenje, postoji nešto što je nevjerovatno u alternativnim metodama koje postoje vijekovima. Prije nego što nam je data prva pilula koju je trebalo da popijemo, postojala je aromaterapija.

Šta je aromaterapija?

Prema Nacionalnoj Asocijaciji Holističke Aromaterapije, to je “umjetnost i nauka korištenja prirodnih ekstrakta aromatičnih mirisa biljaka za balans, harmoniju i promovisanje zdravlja tijela, uma i duha.” Drugim riječima, korištenjem esencijalnih ulja biljaka, svrha aromaterapije je da liječi. Esencijalna ulja se mogu ekstrakovati iz različitih stvari, bilo da su to cvijeće, sjemenke, koža, biljke ili korjenje.

Dok su naučni podaci i dalje u zaostatku prema korelaciji između prevencije ili tretiranja bolesti i aromaterapije, različite studije su otkrile da je aromaterapija efektivan alternativni metod za liječenje infekcija, stresa i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Kako aromaterapija djeluje?

Eksperti vjeruju da određeni specifični mirisi mogu prouzrokovati oslobađanje neurohemikalija u mozgu, kao što je serotonin; aromaterapija funkcioniše tako što stimuliše receptore za miris koji se pronalaze u nosu, koji se zatim povezuju sa dijelovima u mozgu poznatijim kao amigdala i hipokampus, a koji su zaduženi za emocije i pamćenje. Udisanjem molekula iz esencijalnih ulja, vjeruje se da su ovi dijelovi mozga pogođeni na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou. Jedna studija je pokazala da citrusni miris može da smanji dozu antidepresiva koji su potrebni za liječenje depresije. “Tretman sa mirisom citrusa je normalizovao nivoe neuroendokrinih hormona i funkciju imuniteta, tako da je bio efektivniji od antidepresiva u vidu lijekova.”

Kako se upotrebljava?

U vidu inhalacije: Kada se esencijalna ulja udišu kroz nos ili usta, mnogi sistemi i putevi su zahvaćeni. Na primjer, kada se udiše preko nosa, molekuli iz vazduha dolaze u kontakt sa olfaktornim (mirisnim) organima i mozgom, a kada se inhaliraju preko usta, oni dolaze do pluća i cijelog respiratornog sistema. Postoji mnogo načina na koji se može inhalirati, preko pare, difuzera, aromatične lampe ili sprejeva za prostorije.

Kao proizvod za kožu:

Da biste dobili sve benefite aktivnih hemikalija u esencijalnim uljima, mogu se stavljati direktno na kožu, preko koje se apsorbuju u tijelo. Umasiravanje ulja na kožu je preporučljivo za poboljšanje cirkulacije u tom dijelu na koji se nanosi. Toplina je takođe dobra za apsorbovanje.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

15
May

Ms&Wood organizirao Dan otvorenih vrata, nagrađeni najbolji učenici

Fojnica, 20. maj 2019. – U tvornici namještaja Ms&Wood ...

21
Mar

MS&WOOD posjetili učenici i profesori iz Sarajeva i švedskog grada Trönos

Fojnica, 21. mart 2019. – Učenici, profesori i direktori...

13
Jan

Zašto mladi bježe iz BiH, II dio

Ukoliko hitno ne formiramo vlade u kojima će učestvovati s...

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja