Sedam trikova za lakše krečenje enterijera

Krečenje doma ili samo jedne prostorije može biti iscrpljujuće, ali najefektnija transformacija prostora se može postići upravo na taj način. Kako bi krečenje učinili jednostavnijim, pa čak i zabavnim, ekspert za farbe Kristin Čuber otkriva svoje najpouzdanije trikove.

1. Očistite zidove

Suhom krpom očistite prašinu, paučinu i prljavštinu sa zidova. Ako na zidovima postoje neravnine, išmirglajte  ih i strugotine pobrišite ili usisajte.

2. Preskočite ton kartu

Prislanjanje malog uzorka boje uz zid neće vam mnogo pomoći. Kako biste odabrali najpribližniju nijansu onoj koju ste zamislili za vaš prostor, najbolje je da ofarbate jedan dio zida i sačekate nekoliko dana da vidite kako ta boja izgleda u različito doba dana i vještačkom osvjetljenju i kako se uklapa uz vaš nameštaj.

3. Bijela bazna boja nije uvijek najbolja opcija

Ako želite da dobijete tamniju boju na vašim zidovima, koristite prajmer čija nijansa naginje ka vašoj željenoj boji. Tako ćete postići najbolju pokrivenost sa manje slojeva farbe.

4. Izbjegnite razlike u nijansama na zidu.

Ukoliko krečite veće površine zidova i potrebno vam je više kanti boje, pomiješajte ih u jednoj većoj kako biste izbjegli razlike u nijansama na zidu.

5. Izborite se sa isparenjima

Ako vam smetaju isparenja tokom krečenja, dodajte kap ili dvije ekstrakta od vanile u kantu farbe. To će dati prijatniji miris zidovima koje krečite. U svakom slučaju, držite prozore otvorenim tokom krečenja.

6 . Ne trudite se da farbate po pravoj liniji

Trik je da krečite u obliku slova W, a zatim istu površinu zida prekrečite horizontalnim potezima. To pomaže da se boja ravnomjerno rasporedi po zidu i namaz ne bude na nekim dijelovima debeo.

7.Balzam za usne i vazelin kao pomoć pri farbanju

Ako farbate stolariju, balzam za usne ili vazelin mogu vam olakšati posao. Kada farbate prozore, nanesite balzam na dio stakla koji se nalazi uz okvir prozora. Na taj način, ako farba pređe na staklo dok budete farbali okvir, boja se može veoma lako skinuti. Kada farbate vrata, stavite vazelin na šarke, a plastične kese oko kvaka.

Izvor: kucastil.rs

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja