NASELJE “MILJACKA”: SARAJEVO DOBILO PRVU STAMBENU ZGRADU SA SOLARNIM PANELIMA ZA TOPLU VODU

Sarajevo, 10. mart 2016. – U sarajevskom naselju “Miljacka” na jednoj od novoizgrađenih zgrada postavljeni su solarni paneli pomoću kojih svi stanovi na zadnjoj etaži imaju besplatnu toplu sanitarnu vodu. Ovo je prva stambena zgrada u Sarajevu koja na ovakav način koristi solarnu energiju kao alternativni izvor.

Uvođenjem sistema solarnog zagrijavanja sanitarne vode u zgradi svim stanarima na 13. spratu omogućeno je da imaju vlastiti solarni kolektor koji zagrijava vodu. U kupatilima ovih stanova nalazi se spremnik tople vode, tako da ovi stanari imaju besplatnu toplu vodu 24 sasta dnevno.

“Ovo je pionirski poduhvat. Energetska efikasnost i energetska neovisnost su imperativi 21. stoljeća. Napravili smo prvi korak s namjerom da damo primjer i ostalima u naporu da koristimo obnovljive izvore energije gdje god je to moguće, a kako bismo sačuvali okolinu i udisali nezagađen zrak. Dug je put do ekološki čistog zraka u Sarajevu, i što prije počnemo svi raditi na tome, prije ćemo i stići do tog cilja” riječi su direktora MS&WOOD Hruste Tupekovića.

Naselje “Miljacka” koje se gradi u Sarajevu iza RTV Doma u ulici Džemala Bijedića dobilo je još prošle godine certifikat energetske efikasnosti neovisne agencije za certificiranje stambenih objekata ENOVA, a koji je po zakonu obavezan za sve nove i stare javne objekte od 2013. godine.

Zgrade u naselju “Miljacka” su projektovane po svjetskim standardima uštede energije u stanogradnji kroz funkcionalnost, orijentaciju-poziciju zgrada na parceli, te korištenjem kvalitetnih ugrađenih materijala i opreme.

Fasadni sistemi u naselju “Miljacka” su sa termoizolacijom debljine 15 cm, koji štede energiju, a time smanjuju troškove zimi za grijanje, a ljeti za hlađenje. Stambene jedinice su izolirane jedne prema drugima, te prema vanjskim hodnicima i stubištu. Kako se najveći gubici energije ipak ostvaruju preko prozorskih površina, ugrađene su prozorske pozicije od kvalitetnih PVC profila sa 3 stakla i 3 dihtunga, i to među prvima u BiH. Za potpunu kontrolu troškova stanovanja, ugrađeni su i individualni kalorimetri i vodomjeri.

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja