Limunska kura za jačanje imuniteta

Limun obiluje i pektinom, biljnom vlaknom koje je iznimno važno za probavu te uravnotežuje masnoće i šećer u krvi. Limunska kiselina također potiče probavu i neutralizira druge tjelesne kiseline.

Svježe iscijeđen sok jednog limuna u čaši mlake vode omiljen je prirodni lijek za jačanje imuniteta i “čistač” organizma koji olakšava mršavljenje.

Za osnaživanje protiv virusa i bakterija preporučuje se limunska kura u trajanju od šest sedmica. Osim svježe iscijeđenog limunova soka, za kuru je potreban i limunov ocat. Može se nabaviti gotov, a možete ga i sami napraviti na bazi jabučnog octa.

Ocat s limunom

Pripremite 4 limuna i 7,5 dcl jabučnog octa. Ogulite limune, tako da s unutrašnje strane korice uklonite bijelu kožicu.
Iscijedite sok i stavite ga zajedno s koricom u litrenu staklenku za zimnicu. Zagrijte jabučni ocat na 50 do 60°C i ulijte ga u staklenku na limunove korice i sok.
Zatvorite staklenku i dobro je protresite te ostavite da na sobnoj temperaturi odstoji 2 sedmice. Za to vrijeme staklenku svaki drugi dan jednom protresite.
Poslije dvije sedmice ocat s limunom procijedite kroz gusto cjedilo.

Ocat s limunom izvrstan je za začin za svježe salate i podloga za marinade, npr. za pripremu ribe.

Limunska kura

Za kuru trebate svaki dan 6 limuna i bočicu od 100 mililitara iz apoteke. Bočica treba biti od smeđeg stakla, kako bi se limunov sok sačuvao od štetnih utjecaja svjetlosti.

Ujutro pomiješajte istisnuti sok 1 limuna s 1 žlicom limunskog octa u čaši mlake vode i ispijte u malim gutljajima.
Prepolovite limun i ogulite jednu polovicu tako da bijela pokožica ostane na usplođu. Narežite ga na ploškice i pojedite za doručak. Sačuvajte drugu polovicu s koricom sve do večere. Da bi se bolje sačuvala, rez premažite s malo limunskog octa.
Istisnite potom 3 sljedeća limuna i ulijte sok zajedno s 2 žlice limunskog octa u bočicu. Od te mješavine uzimajte tijekom dana svakih sat vremena 15 do 20 kapi, tako da se do večeri potroši cijela količina. Pazite na to da se pridržavate rasporeda uzimanja.
Od šestog limuna uvečer napravite otopinu od soka, octa i vode, jednako kao ujutro. Pojedite polovicu limuna preostalu od jutra (pripremite je kao za doručak).

Prije novog punjenja, bočicu isperite vrućom vodom bez sredstava za pranje.


Birajte prirodno

Ako je ikako moguće, koristite hemijski netretirane odnosno neprskane plodove kako biste izbjegli ostatke pesticida. Prije uporabe limune uvijek dobro operite u toploj vodi. Ako niste sigurni da su limuni prirodno uzgojeni, operite ih u vodenoj otopini octa ili sode bikarbone.

Za istiskivanje soka najbolji su limunovi plodovi na sobnoj temperaturi. Najlakše ćete doći do veće količine soka ako prije cijeđenja položite limun na tvrdu plohu i zakotrljate ga nekoliko puta snažnoga pritišćući. Količina soka bit će još obilnija ako limun prije cijeđenja držite u toploj vodi temperature 40-50°C.

Inhalacije s limunovim uljem za dišne tegobe

Zakuhajte 7,5 dcl vode da zavrije, a potom neka se ohladi na podnošljivu toplinu, ali tako da se još isparava (budite oprezni u određivanju podnošljive topline jer inhaliranje vrelom parom može uzrokovati opekline lica i sluznica dišnih putova).

Prije inhaliranja dodajte u vodu 1 žličicu soli i 5 kapi limunova ulja. Inhalirajte tri puta na dan, tako dugo dok se voda ne ohladi toliko da se više ne stvara para.

ordinacija.hr

15
May

Ms&Wood organizirao Dan otvorenih vrata, nagrađeni najbolji učenici

Fojnica, 20. maj 2019. – U tvornici namještaja Ms&Wood ...

21
Mar

MS&WOOD posjetili učenici i profesori iz Sarajeva i švedskog grada Trönos

Fojnica, 21. mart 2019. – Učenici, profesori i direktori...

13
Jan

Zašto mladi bježe iz BiH, II dio

Ukoliko hitno ne formiramo vlade u kojima će učestvovati s...

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja