Ovo je hrana koju ne biste trebali davati djeci

Neke namirnice nisu za male dječje trbuščiće iz više razloga.

I znamo kako je jednostavnije dati djetetu nešto što voli pa da pojede “bar nešto”, ali na taj način će se i prije nego što možete zamisliti, kod djece stvoriti negativne navike. Izbjegavajte davati nezdrave namirnice djeci i birajte zdrave obroke. Ako nemaju izbora, pojest će ono što im se nudi. Jednom.

Ovo su namirnice koje bi bilo dobro izbjegavati davati djeci:

Med – Med je jedna od najzdravijih namirnica koju poznajemo, ipak, djeci mlađoj od dvije godine ne biste trebali davati med, preporučuju doktori jer može sadržavati bakterije koje uzrokuju botulizam, potencijalno smrtonosnu bolest.

“Ova bakterija neće imati negativnih uticaja na odrasle osobe, ali dječji imunološki sustav još nije toliko razvijen da se sam bori protiv te bakterije”, poručuje nutricionist i stručnjak za dječju prehranu Wesly Delbridge.

Gazirana pića – Poznato je da su gazirana pića štetna i obiluju šećerom. Pretjerana konzumacija može lako dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 i uzrokovati i agresivno ponašanje.

“Djeca jednostavno nemaju puno prostora u svojoj prehrani za pića koja organizmu donose puno praznih kalorija bez hranjivih tvari”, kaže Joan Salge Blake, profesorica zdravstvene znanosti na Sveučilištu u Bostonu.

Tuna iz konzerve – Riba može biti odličan izvor bjelančevina, zdravih masti, vitamina, minerala pa je odlična stvar djecu što ranije “navikavati” na ribu. Ipak, neku ribu biste trebali izbjegavati davati djeci zbog visokog udjela žive koju sadrže: konzervirana tuna, sabljarka, skuša…

“Riba koja obiluje živom može utjecati na živčani sustav djece”, kaže Salge Blake.

Izotonična pića – Nema nikakvog razloga da djeci dajete ovakvu vrstu napitaka, poručuje Blake. Oni su namijenjeni osobama nakon napornog fizičkog treninga kako bi vratili izgubljene elektrolite i potaknuli što brži oporavak mišića. Čak i ako je dijete došlo s nogometnog treninga ili slično, voda će biti sasvim dovoljna.

Svježe kravlje mlijeko – Postoji uvriježen stav da je svježe, kravlje mlijeko zdravije i nutritivno bogatije od pasteriziranog, ali je ipak vrlo rizično za dječji probavni sustav, smatra Blake.

“Mlijeko koje nije pasterizirano rizičnije je za razvoj bolesti kod djece je njihov imunološki sustav nije toliko razvijen kao kod odraslih ljudi”, tvrdi Salge Blake.

Izvor: Azramag.ba 

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja