Koje sobne biljke držati u dnevnoj sobi?

Sobne biljke imaju dvije važne prednosti. Prva je da kreiraju mikroklimu u prostoriji u kojoj se nalaze a druga je da imaju smirujući efekat na one koji borave u prostoriji. Ali ne odgovara svaka biljka bilo kojoj sobi zbog toga pokazaćemo vam koje biljke staviti u koju prostoriju vašeg doma.

Dnevni boravak je najviše korištena prostorija u stanu u kojoj porodica provodi najviše vremena zajedno. Najčešće su dnevne sobe, površinski, najveće i najsvjetlije. Shodno tome dnevni boravak je i najsunčanija i najtoplija prostorija u vašem stanu. S obzirom na sve navedeno može se logično zaključiti da se zrak u dnevnom boravku i najbrže zasiti. Zbog toga sobne biljke su neophodne u dnevnom boravku kao osvježivači i prečistači vazduha.

Jedna od biljaka koja je zahvalna za držanje u dnevnoj sobi je DRACENA. Ove biljke dugačkih i uskih listova svojim izgledom podsjećaju na palmu. Boja listova varira tako da ih vrlo lako možete uklopiti u stil vašeg dnevnog boravka. Najbolje će rasti na svijetlom mjestu ali koje nije direktno izloženo jakom podnevnom suncu. Ne zaboravite s vremena na vrijeme rotirati saksiju kako bi se biljka ravnomjerno razvijala. Dracena voli vlažno tlo pa je redovno zalijevajte.

Druga biljka koja može da ukrasi vaš dnevni boravak je VODENA PLAMA – Cyperus alternifolius. Cyperus voli toplo i sunčano mjesto pa će najbolje biti u blizini prozora. Pošto je ovo vodena biljka saksiju sa njom stavite u veći tanjir u kome se nalazi voda. Povremeno poprsakjte i lišće a još bolje rješenje je da biljku stavite na dovoljno širok tanjir iz kojeg će se voda isparavatai. Iako njega izgleda komplikovano ova sobna biljka je u stvari vrlo nezahtjevna i pogodna za držanje. 

I za kraj smo ostavili biljku koju bi trebali da imaju svi pušači. Radi se o puzavici iz porodice filodendrona EPIPREMNUM AUREUM. Lako se uzgaja, stavite je na svijetlo mjesto, povremeno zalijevajte i prihranjujte. Ova biljka sve hemijske zagađivače iz nikotina i tekstila pretvara u bezopasna organska jedinjenja.

my-garden-of-flowers.blogspot.

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja