“Otrovna” nova odjeća: Samo jedno pranje nekad nije dosta

Puno je važnije prije nošenja oprati novu odjeću nego onu korištenu. To se odnosi i na posteljinu, peškirei sve ostalo što dolazi u dodir s kožom, a perivo je.

Dermatolozi kažu kako bi je čak bilo dobro oprati dva puta jer vrlo lako može sadržavati formaldehid. Proizvođači upotrebljavaju ovu opasnu hemikaliju, koja se inače koriste i za čuvanje mrtvaca ili dijelova njihovih tijela, kako bi spriječili gužvanje materijala i pojavu plijesni.

Iako količina formaldehida ne bi smjela prelaziti neke zakonske granice, na tržištu se ipak nalazi odjeća u kojoj je ta količina daleko premašena. Pojava ove kemikalije nije rezervirana samo za jeftinije robne marke, već i one skuplje. Ova kemikalija uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, naprimjer, pojavu alergija, nekih kožnih bolesti, oslabljenog imuniteta, raka itd, piše Country Living.

Formaldehid ima antibakterijska svojstva pa ima široku primjenu u dezinfekciji, npr. u raznim tvorničkim pogonima, a navodno se upotrebljava i kod proizvodnje pastila za dezinfekciju grla i usta. Koristi se i za štavljenje kože, u industriji papira, u proizvodnji bojila, igračaka itd. Osim formaldehida u odjeći i ostalim tkaninama ima i drugih hemikalija koje se koriste tokom proizvodnje.

Greenpeace organizacija napravila je lani analizu dječje odjeće i obuće vrlo poznatih i skupih svjetskih brendova. Uzeli su 27 uzoraka i poslali na analizu. U 16 njih pronašli su opasne hemikalije, čak i otrovne, koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu i uzrokuju druge zdravstvene probleme. Nakon njihovih upozorenja neki proizvođači počeli su reducirati upotrebu hemikalija. Kažu kako su mnoge od tih hemikalija široko rasprostranjene u našem okruženju, piše Greenpeace.

24sata.hr

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

17
Oct

MS&WOOD dobitnik prestižne nagrade Pobjednik BIGG SEE Product Design Award 2018

Bosanskohercegovačkom proizvođaču namještaja MS&WOOD pri...

09
Aug

Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka...

16
Nov

MS&WOOD dobitnik dvije prestižne nagrade German Design Award 2018

Bosanskohercegovačka industrija namještaja „MS&WOOD “ ...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja