Vikend na Bijambarama i Skakavcu: Gradski asfalt zamijenite šumskim stazama

Lijepo vrijeme i živopisne boje na izletištima nadomak Sarajeva dovoljan su razlog da se tokom vikenda gradski asfalt i užurbanost gradskog života zamijene šumskim stazama prekrivenim lišćem te čistim zrakom i prelijepim pejzažima.

Među brojnim izletištima svakako su i Spomenik prirode „Skakavac“ i Zaštićeni pejzaž „Bijambare“ gdje ljubitelji prirode mogu ugodno provesti dan, rekreirati se i „napuniti baterije“ za narednu radnu sedmicu.

Zaštićeni pejzaž „Bijambare“ je na 40-ak kilometara od Sarajeva, na području Nišićke visoravni. Na samom ulazu posjetioci mogu birati hoće li obilazak započeti turističkim vozom koji ih provozi kroz šumu u dužini od dva kilometra, da li će za obilazak koristiti bicikl koji se može iznajmiti, ili će šetajući uživati u krajoliku.

Atrakciju ovog područja predstavljaju bijambarske pećine. Na prostoru Bijambara verifikovano je osam pećina, od kojih su dvije dostupne za razgledanje – Srednja bijambarska pećina koja je u određenim terminima otvorena za posjetioce u pratnji vodiča i Gornja bijambarska pećina koja je dostupna svakom posjetiocu i može da se razgleda.

Poseban ugođaj svakako predstavlja obilazak Glavne bijambarske pećine, koja je bogata pećinskim nakitom kao što su stalagmiti, stalaktiti, draperije, bigrene kade i sve što ukrašava unutrašnjost pećina, a u njoj je i nastamba šišmiša.

Nedavno je na područje Bijambara dislocirana i nekropola stećaka koju posjetioci također mogu vidjeti.

Još jedan „dragulj prirode“ nalazi se nadomak Sarajeva, oko 12 kilometara od grada. Riječ je o Spomeniku prirode „Skakavac“ koji privlači brojne posjetioce, kako zbog prelijepog šumskog ambijenta pogodnog za šetnju i rekreaciju, tako i zbog vodopada Skakavac, visokog 98 metara, koji je prirodni ukras ovog područja.

pozitivne.info

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja