Otvoren prvi vegan concept store u Sarajevu “Zdravo”

Sarajevo, 9. august 2018. – U sarajevskom naselju Miljacka otvoren je prvi vegan concept store “Zdravo”. Riječ je zapravo o mjestu na kojem će se družiti, kuhati, učiti i pričati o zdravoj hrani, te dolaziti po zdrave namirnice, pa i prirodnu kozmetiku.

Pristup je holisitički, i zato “Zdravo” nije samo kafić sa ‘zdravom hranom’, već mjesto opuštenog i intimnog druženja uz biljnu ishranu, sa informacijama i podrškom za ličnu promjenu, tj. započinjanje sa zdravim navikama.

“Pušenje nije dozvoljeno. Adresa je Dž. Bijedića 160 F, a radno vrijeme svaki dan od 12 do 20 sati. Nalazimo se kod igrališta za djecu u naselju Miljacka. Interijer je jednostavan i neformalan, jer želimo opuštenu i intimnu atmosferu. Planirana su druženja uz radionice i predavanja. Trudimo se da što manje koristimo plastiku jer je štetna i za ljude i za planet. Uspjeli smo naći dio ambalaže za ponijeti koja je razgradiva ili od recikliranih materijala. Planiramo da do kraja godine imamo samo biorazgradivu ambalažu. A tako ćemo s vremenom i širiti ugostiteljsku ponudu. Razvrstavamo otpad. Imamo dio sa prodavnicom u objektu, gdje će se moći kupiti superhrana i veganski artikli” kazala nam je Maja Pilav, menadžerica prve veganske koncept prodavnice u Sarajevu – “Zdravo”.

U “Zdravo” se svježe voće i povrće pažljivo bira od domaćih dobavljača, nema gotove hrane, sami pripremaju sastojke. Tako da će sami pripremati dnevno svježe biljno mlijeko, chia puding, puter od lješnjaka, granolu itd. U receptima su sadržane cjelovite namirnice biljnog porijekla, rafinirani sol, šećer i brašno se ne koriste.

Svi recepti su veganski, što znači da su bez namirnica životinjskog porijekla, bez mesa i mesnih prerađevina, a to podrazumijeva izostavljanje i piletine, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, meda i polena. U ponudi su hladno cijeđeni sokovi u kojima je iskoristivost voća i povrća najveća, a zbog malog broja obrtaja motora nema oksidacije koja nastaje u brzim sokovnicima, zatim sladoled od voća sa kojim ne morate brojati kalorije, chia puding sa prirodno zaslađenim džemom od malina i svježe biljno mlijeko nepasterizirano i bez konzervansa. Osim toga, svi koji dođu u “Zdravo” moći će se savjetovati ako nisu sigurni kakve odluke o ishrani donositi općenito. Ili da kupe potrebne aparate da sami pripremaju recepte.

Za ljubitelje kafa nude alternativne metode pripreme arabica kafe poput cold brew, pour over i french press. A svi koji su se odrekli kafe moći će popiti toplu šolju reishi napitka od ljekovitih gljiva, matcha latte ili maca latte.

“Držimo se koncepta, a on je čini mi se u meni odavno, prije nego sam ja toga bila i svjesna, jer su roditelji vodili računa o ishrani, uvijek smo jeli cjelovite namirnice i izbjegavali visokoprocesiranu hranu, rafinirani šećer i proizvode od bijelog brašna, mesne prerađevine. Puno sam čitala, produbljivala znanje, isprobavala razne zdrave režime ishrane i ispraksirala se kako da kod nas, gdje većina ne zna šta je veganstvo a ishrana generacijama bazirana na mliječnim proizvodima, svoju odluku provedem u djelo. Prije desetak godina napravila sam svoju prvu sirovu tortu i to je bio uvod u gurmanske recepte sirove hrane. Prije tri godine sam pokrenula stranicu “Maki Makaron” sa motivacijom da imamo jednu domaću platformu za recepte na bosanskom jeziku kako bi čitaoci lako i jednostavno došli do recepata i donijeli neke zdravije odluke i korake prema promjeni. Stranica “Maki Makaron” je izazvala veoma pozitivne reakcije, kada je nastala ideja o realnom i ne više virtualnom mjestu opuštenog i intimnog druženja uz biljnu ishranu, sa informacijama i podrškom za ličnu promjenu, tj. započinjanje sa zdravim navikama”, kazala je Pilav.

15
May

Ms&Wood organizirao Dan otvorenih vrata, nagrađeni najbolji učenici

Fojnica, 20. maj 2019. – U tvornici namještaja Ms&Wood ...

21
Mar

MS&WOOD posjetili učenici i profesori iz Sarajeva i švedskog grada Trönos

Fojnica, 21. mart 2019. – Učenici, profesori i direktori...

13
Jan

Zašto mladi bježe iz BiH, II dio

Ukoliko hitno ne formiramo vlade u kojima će učestvovati s...

20
Oct

MS&WOOD obišli učenici iz Bosanske Krupe

«Nadam se da ovi mladi ljudi neće napustiti zemlju kao mno...

18
Jan

Kuhinja je mjesto gdje ima puno toplote

Boje u našem životu igraju veoma važnu ulogu, one djeluju...

19
Jan

...

21
Jan

Dnevna soba - blago u našem “carstvu”

Koliko truda uložimo u našu dnevnu sobu, toliko će nam se...

21
Jan

Dnevni boravak za početnike

Dnevna soba. Kako to samo lijepo zvuči. Pogotovo nakon sveg...

21
Jan

Gledanje nogometnih prijenosa opasno po zdravlje

Mnogi misle da je gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva u ...

Balkon

Dječija soba

Spavaća soba

Dnevna soba

Virtual Tour

Kuhinja